söndag 17 februari 2013

Best of 2011

2011 var ett mycket bra musikår. Det var ett år när några av mina stora favoriter släppte sina första studioalbum på många år. Bäst var 25 On (Rainmakers) och Den försenade mannen (Dan Hylander & Orkester), men även Sator, D-A-D, Sahara Hotnights och Elders gjorde bra plattor. Rainmakers släppte även ett mycket bra livealbum.

Rainmakers har vid sidan av Bruce Springsteen alltid varit mina största favoriter. De gjorde helt fantastiska skivor på 80- och 90-talet, men sedan dröjde det 15 år innan de återförenades till 25-årsjubileet av sin första skiva - och då passade de på att spela in ett nytt grymt bra album - 25 On. Allra bäst på nya skivan är Missouri Girl och Go Down Swinging - det är helt grymma låtar. Även Given Time, Half a Horse Apiece, Kansas City Times och Vermillion är mycket bra. Jag hade också den stora lyckan att åter få se detta fantastiska rockband live. Det blev 2 konserter - i Oslo och Drammen. I Drammen hade jag även den stora äran att få vara med under deras soundcheck - en enorm upplevelse, inte minst när Bob Walkenhorst spelade The Greatest Night of My Life bakom scenen på slutet.

De senaste åren har jag sett många konserter med Dan Hylander & Orkester. 2011 släppte de äntligen även en ny skiva, som passande nog heter Den försenade mannen. Dans förra skiva kom 1994. Den nya skivan var mycket bra. Det finns både bra rocklåtar, som Aldrig för sent att bli ung, Förr var det värre än nu och Stå upp (och bli räknad med) - och flera bra lugna låtar, som Riberalta och Höstsol. Så kul att höra Dan Hylander, Janne Bark, Nilla Nielsen, Jannike Stenlund, Johan Hängsel, Tomas Pettersson och Bobby Djordjevic tillsammans på skiva.

I slutet på året kom Janne Barks låt Snöklädda ängar. Det är en mycket fin duett som Janne sjunger tillsammans med Nilla Nielsen. Sator och D-A-D gjorde ett par av sina bästa låtar på många år. Lyssna på bra låtar i Spotifyspelllistan.

Bästa textraden kommer utan tvekan från Rainmakers Go Down Swinging...
"If I go deaf, I'm blaming Leo Fender"
Jag såg massor av konserter 2011 - så många hade jag aldrig förr sett under ett år. De båda Rainmakers-konserterna i Oslo och Drammen var bäst. Nilla Nielsen var fullkomligt lysande på Helsingborgsfestivalen (såg även 2 andra bra konserter med Nilla i Vallåkra och på Råå), Dan Hylander & Orkester var kanonbra på KB och i ösregnet på St Gertrud i Malmö var det grymt kul (det blev 11 Hylander-konserter 2011). Wilmer X i Kristianstad var en av årets definitivt bästa. På Sweden Rock Festival var Jason & The Scorchers, Joan Jett & The Blackhearts, Hooters, Chips & Kent (från Sator) och Ozzy Osbourne bäst. Under hösten såg jag 2 sanslöst bra konserter med Dan Baird & Homemade Sin. Andra mycket bra spelningar var Sator, Pernilla Andersson och Stacie Collins.

Bästa låtar
1 Rainmakers - Missouri Girl
2 Dan Hylander & Orkester - Aldrig för sent att bli ung
3 Rainmakers - Go Down Swinging
4 Rainmakers - Given Time
5 Janne Bark & Nilla Nielsen - Snöklädda ängar
6 Pernilla Andersson - Desperados
7 Bruce Springsteen - I Want You
8 Sator - Wanted: Hope and Pride Before I Die
9 D-A-D - I Want What She’s Got
10 Sator - Wanted: Hope and Pride Before I Die
Svenska: Dan Hylander & Orkester - Aldrig för sent att bli ung

Bästa album
1. Rainmakers - 25 On
2. Dan Hylander & Orkester - Den försenade mannen
3. Sator - Under the Radar
4. D-A-D - DIC.NII.LAN.DAFT.ERD.ARK
5. Sahara Hotnights - Sahara Hotnights
Svenska: Dan Hylander & Orkester - Den försenade mannen
Live: Rainmakers - Thanksgiving 2011

Bästa konserter
1 Rainmakers - Rockefeller Music Hall, Oslo
2 Rainmakers - Union Scene, Drammen
3 Wilmer X - Kristianstadsdagarna, Tivoliparken, Kristianstad
4 Dan Baird & Homemade Sin - Göta Källare, Stockholm
5 Jason & The Scorchers - Sweden Rock Festival, Norje
6 Dan Baird & Homemade Sin - Ztyle, Jönköping
7 Nilla Nielsen - Helsingborgsfestivalen, Helsingborg
8 Dan Hylander & Orkester - KB, Malmö
9 Hooters - Sweden Rock Festival, Norje
10 Joan Jett & The Blackhearts - Sweden Rock Festival, Norje

Inga kommentarer: