fredag 5 augusti 2011

Fantastisk konsert med Nilla Nielsen i Helsingborg

I fredags körde jag till Helsingborg för att se Nilla Nielsen live för andra gången på en vecka. Till skillnad från veckan före i Vallåkra hade Nilla denna gång hela sitt band med sig.

Jag har sett 3 grymt bra konserter med Nilla tidigare, men ingen av dem är lika bra som Nilla och hennes band var i fredags. Det var en fullkomligt lysande rockkonsert från början till slut. Jag har sett många bra konserter under 2011, men detta tillhör definitivt de allra bästa (tillsammans med Rainmakers, Jason & The Scorchers, Dan Hylander & Orkester, Hooters och Wilmer X).

Konserten inleds med flera mycket bra låtar. Det är utan tvekan den bästa version av Goldfish in a bowl jag har hört. The girl you used to know och Higher ground är alltid mycket bra.

Det är väl fel att säga att det var en ny Nilla, men det var helt klart en rockigare version än de konserter hon gjort tidigare. Det var ett jäkla tryck i många låtar. Det märks inte minst i låtar som Glow (som jag inte hört live tidigare) och Liquid gold, som är ett exempel på Nillas engagemang mot miljöförstöring.

En annan skillnad mot förra veckan var att denna kväll spelade Nilla bara sina egna låtar. Även om hon gör många bra covers är det ingen av dessa som går upp mot att höra hennes egna vackra, sorgsna, tänkvärda och roliga låtar. Det är framförallt 2 saker jag tycker gör Nilla Nielsen unik - hennes underbara sångröst och hennes briljanta texter. Snow leopard och Salt är två utmärkta exempel på just detta. Vilka otroliga låtar!

Till detta kom under konserten i Helsingborg även ett suveränt framförande. Inte bara av Nilla själv utan även av hennes band. Att Jokke Pettersson är en bra gitarrist har jag sett under tidigare spelningar, men denna kväll visar han precis hur bra han är. Det var första gången jag såg Alfred Andersson (bas) och Walle Wahlgren (trummor), men även de är mycket bra. Tillsammans gör de en en mycket tajt konsert och jag blir förvånad när Nilla efteråt berättar hur få gånger de spelat tillsammans. Det låter som om de inte gjort annat!

The UFO song (the Guinea pig song) tillägnas Djurens Rätt. Jag håller väl inte med DR om allt, men jag fick ett flygblad med lite kul recept och info av dem tidigare under dagen då de var en av många organisationer som kampanjade under Helsingborgsfestivalen. UFO-sången tycker jag dock är en riktigt bra låt.

Det märks verkligen att Nilla och övriga i bandet har kul på scen. Hon säger att spela live är det bästa hon vet och att det är extra kul på hemmaplan i Helsingborg. Några gånger blir hon riktigt rörd och har inte långt till tårarna :) Det smittar förstås av sig bland publiken. Efteråt var det många som ville köpa hennes skivor och få dem signerade.

Det är förstås inte så lätt när man inte har ett stort skivbolag i ryggen, men det är för mig en gåta att inte fler upptäckt Nilla Nielsen. Det är sällan man stöter på en sådan begåvning i dagens musik-Sverige. Tänk om svensk radio/TV kunde visa lite mer av denna typ av musik än vad de brukar sända.

Dagens bästa låt är en överraskning. Öppningslåten på senaste skivan har jag gillat hela tiden, men den otroligt rockiga versionen av Then you said I made you feel unfaithful var sanslöst bra.

Efter konserten har jag nöjet att prata lite med Nilla. Jag är lite tagen efter den fantastiska konserten jag nyss sett och det blir mest en massa beröm. Det är också först efteråt jag märker att det faktiskt regnat lite under hela spelningen. Tänk vad bra musik kan göra...

Jag har skrivit flera gånger att Nilla Nielsen är Sveriges bästa sångerska. Det visade hon verkligen denna fredag. Herregud vilken konsert ni gjorde, Nilla!!!

Setlista (ej rätt ordning)
Goldfish in a bowl
The girl you used to know
Higher ground
You should know by now
Glow
Liquid gold
Not ready
Snow leopard
Ain’t got much
Salt
Head over heels
The UFO song (the Guinea pig song)
Then you said I made you feel unfaithful


Band
Nilla Nielsen (Sång, gitarr & munspel)
Jokke Pettersson (Gitarr & sång)
Alfred Andersson (Bas)
Walle Wahlgren (Trummor)

You should know by now
Liquid gold
Salt
Then you said I made you feel unfaithful

Inga kommentarer: