lördag 26 juli 2008

Iron Maiden i Göteborg

Jag, Magnus, Camilla och Leif såg Iron Maiden på Nya Ullevi i Göteborg i strålande solsken.

Förra gången jag såg Maiden var för 16 år sedan i Köpenhamn under den s k avskedsturnén (då Bruce Dickinson lämnade Maiden för att några år senare komma tillbaka igen).

Somewhere back in time-turnén består enbart av låtar från 80-talet, vilket är helt OK eftersom i stort sett alla Iron Maidens bra låtar kommer från 80-talet.

Förbanden bestod av Lauren Harris (dotter till Iron Maidens Steve Harris) band som jag inte vet vad de heter samt UFO. Vi missade de första och tyvärr inte de andra.

Iron Maiden bjöd på en mycket bra konsert och än en gång visade Ullevipubliken (56 132 st) att de är bland de bästa i världen (det tycks inte spela någon större roll vem som står på scenen - publiken är alltid bra). Bruce Dickinson hade tillfrisknat från sin sjukdom, var på strålande humör, rusande fram och tillbaka över scenen, eldade på publiken och sjöng som aldrig förr.

Såväl Aftonbladet som Expressen gav konserten 5 i betyg, men även om konserten var mycket bra tycker jag ändå detta är att ta i lite.

Höjdpunkterna under den 2 timmarna var The number of the beast, Run to the hills, Fear of the dark och Hallowed be thy name.

Man blir dock lite trött på vissa saker under konserten: scenen är uppbyggd med inspiration från Egypten med stora "stenblock" osv - detta gör tyvärr att stora delar skyms när man sitter på läktaren. Även om det kan vara kul att se en jättelik Eddie, höra Bruce Dickinson säga Scream for me Ullevi (det är kul den första gången, men inte efter den 15:e), eldklot och rökkanoner - till slut blir det helt enkelt för mycket. Ett bra rockband ska inte behöva så mycket trams.

Låtar (alla)
1. Aces high
2. 2 minutes to midnight
3. Revelations
4. The trooper
5. Wasted years
6. The number of the beast
7. Can I play with madness
8. Rime of the ancient mariner
9. Powerslave
10. Heaven can wait
11. Run to the hills
12. Fear of the dark
13. Iron Maiden
14. Moonchild
15. The clairvoyant
16. Hallowed be thy name (se videoklipp nedan)

Iron Maiden
Bruce Dickinson, sång
Steve Harris, bas & kör
Dave Murray, gitarr
Janick Gers, gitarr
Adrian Smith, gitarr
Nicko McBrain, trummor
Michael Kenney, klaviatur


Se videoklipp med Hallowed be thy name nedan:


Inga kommentarer: