tisdag 16 augusti 2011

Sator var bäst på stadsfesten i Kalmar

I helgen var det stadsfest i Kalmar och jag hann med att se 5 artister/band spela.

I fredags eftermiddag gick jag förbi Sveaplan och köpte lite fika samtidgt som Dregen presenterade ett band som jag inte hörde namnet på. Jag lyssnade på ett par hyfsade låtar och gick sedan tillbaka till jobbet.

På kvällen gjorde jag misstaget att gå till Larmtorget för att lyssna på Wille Craaford. Jag vet egentligen inte vad jag hade förväntat mig, men jag lämnade efter 2,5 låtar och då ansträngde jag mig verkligen...

Samtidigt som Wille C spelade även Tove Styrke på Sveaplan. Jag gick därför förbi för att kolla lite - det besöket blev ännu kortare...

Lördagen blev betydligt bättre. Först såg jag bluesartisten Eric Bibb på Sveaplan. Det var väl OK, men eftersom jag inte gillar långa solon tröttnade jag efter ett tag. De får vara hur bra gitarrister som helst, men det blir så långtråkigt. Jag såg dock hela spelningen.


Senare på kvällen var det dags för stadsfestens stora höjdpunkt - Sator. Jag träffade Johan och Gun och tog ett glas vin när konserten drog igång. Sator är dock ett så otroligt bra liveband att det är svårt att hålla sig långt bak, så jag gick närmare scenen och bjöds på en (som vanligt) helt lysande konsert.

Senast jag såg Sator var i juni på Sweden Rock Festival. Ja, egentligen var det inte Sator utan Chips Kiesby och Kent Norberg som hade en akustisk spelning. Men några låtar in i det hela kom även Heikki Kiviaho upp på scen och stannade kvar resten av tiden. Och lite senare plockade Chips fram elgitarren och till sist kom även Michael Solén upp på scen. Tidigare har jag även sett 2 helt grymt bra konserter med Sator 2010 (också då på SRF) och 1993 (Tivolirock i Kristianstad).

Lördagen bjöd på en setlista som bestod av låtar från hela Sators karriär - Pigvalley beach och Gamma gamma hey kommer från Slammer (1988).

No reason kommer från Stock rocker nuts (1990).

Bästa låtarna I wanna go home och I'd rather drink than talk är från bästa plattan Headquake (1992), liksom öppningslåten Slug it out.
Hasse Gäfvert saknades för kvällen, men Kent, Chips, Heikki och Michael öste på för honom också.

"Balladen" Goodbye Joey och Escape from Pigvalley beach kommer från Basement noise (2006).

Sator släppte sitt senaste album, Under the radar i våras och från den kommer Drive through the night och Wanted: hope and pride before I die.

En annan av kvällens stora höjdare var covern av Gasolin's This is my life. Sator gör en helt otroligt version av denna kanonlåt som är långt bättre än vad originalet.

Sator visade än en gång att de är ett av Sveriges absolut bästa liveband och var naturligtvis överlägset bäst av alla på Stadsfesten i Kalmar (även om konkurrensen var obefintlig).Vill ni se betydligt bättre foton än mina från Sators konsert i Kalmar rekommenderar jag Sweden Festivals blogg. Johannes har tagit några suveräna foton.

Setlista (ej alla)
Slug it out
Gamma gamma hey
Drive through the night
Pigvalley beach
No reason
Goodbye Joey
I wanna go home
This is my life
I’d rather drink than talk
Wanted: hope and pride before I die
We’re all gonna die
Escape from Pigvalley beach

Sator
Kent Norberg (Sång & gitarr)
Chips Kiesby (Sång & gitarr)
Michael Solén (Trummor)
Heikki Kiviaho (Bas & sång)

Pigvalley beach
I wanna go home

Inga kommentarer: