måndag 4 april 2011

Sanslös bra turnepremiär med Dan Hylander & Orkester

Förra fredagen var jag, Maria och Nicklas på KB i Malmö för att se turnepremiären med Dan Hylander & Orkester. KB, som måste vara Sveriges bästa rockklubb, var utsålt (ca 850 personer).

Inledningen av turnépremiären är grym: Förr var det värre än nu, 21/3 och Bella notte. Vilka låtar!!! - det är fullt ös från början. Därefter kommer nya lugna, vackra Riberalta och lite vemodiga Vänta på att dö. För att sedan rocka loss igen med Stå upp (och bli räknad med).

Jannike Stenlund gör en suverän version av Tomorrow can wait, Janne Bark öser på för fullt i Bara en man och Nilla Nielsen sjunger den magnifika Higher ground (förra årets allra bästa låt). Även om Dan Hylander har så många bra egna låtar, visar detta hur stor han också är som bandledare. Dan Hylander har samlat Sveriges bästa band och han låter bandmedlemmarna ta plats och visa vilken oerhörd talang de har. Jannikes, Jannes och Nillas kanonlåtar gör att konserten lyfter ännu mer och det märks att publiken uppskattar det hela - applåderna dånar på KB.

Sedan sprakar det loss i en rock'n'roll-show utan like. Klassikerna Farväl till Katalonien och Solregn - sedan nya lysande Aldrig för sent att bli ung, som också kommer att räknas till klassikerna inom kort - och sedan ännu fler klassiker, Svart kaffe och Skuggor i skymningen. Sista låten före extranumren är I minnen, som inte spelades under förra året.

Extranummer i form av Vykort vykort (nytt sanslöst ös), Höst (till Eva så länge jag kan gå) och Willin' sätter punkt för en fullkomligt lysande konsert.

Det finns så många saker som gör detta band till Sveriges bästa. Dan själv naturligtvis med sin sång, gitarrspel och humor. Nilla Nielsens underbara sångröst, den briljanta violinisten Jannike Stenlund (som dessutom är en jäkel på munspel), Johan Hängsels superba trummor, den ständigt leende basisten Bobby Djordjevic, Tomas Pettersson som glänser på orgel och den bäste svenske gitarristen av dem alla: Janne Bark. Och inte minst - samspelet dessa lysande musiker emellan. Kvällen till ära får de dessutom hjälp av en ung kör på de sista låtarna.

Som vanligt blandas fantastiska låtar med massor av kul mellansnack (mycket Zlatan och annan fotboll från Malmööö blir det). Det finns en sådan glädje, humor och värme i detta band som man sällan ser.

De nya låtarna från Den försenade mannen som släpptes veckan före mixas med de äldre på ett sätt som gör att man tror att de spelats hur många gånger som helst - även om vissa av dem istället spelas för första gången live. Dan Hylander & Orkester har släppt en suverän rockplatta.

Efter konserten får jag ännu en gång det stora nöjet med att prata med de flesta i bandet. De verkade mycket glada över kvällens spelning och det ska de verkligen vara. Jag hoppas de tar med sig känslan från denna premiär-succé under resten av turnén. Ett speciellt tack till Nilla, som bjöd in mig på gästlistan till spelningen i Sölvesborg.

Detta var min 15:e Hylander-konsert och många har varit grymt bra, men ingen har varit så sanslöst bra som denna. Ett sånt otroligt tryck - från början till slut. Hur ska denna premiär kunna överträffas?Ta chansen att se dem live under våren och sommaren - ni kommer inte att ångra er.

Tack Dan, Nilla, Jannike, Johan, Janne, Bobby och Tomas. Ni var helt fantastiska.


Setlista
1. Förr var det värre än nu
2. 21/3
3. Bella notte
4. Mamma tro mig
5. Riberalta
6. Vänta på att dö
7. Stå upp (och bli räknad med)
8. Se dig om
9. Tomorrow can wait
10. Bara en man
11. Higher ground
12. Farväl till Katalonien
13. Solregn
14. Aldrig för sent att bli ung
15. Svart kaffe
16. Skuggor i skymningen
17. I minnen
18. Vykort vykort
19. Höst (till Eva så länge jag kan gå)
20. Willin’
Dan Hylander & Orkester
Dan Hylander (Sång & gitarr)
Nilla Nielsen (Gitarr, slagverk & sång)
Jannike Stenlund (Fiol, munspel, slagverk & sång)
Janne Bark (Gitarr & sång)
Bobby Djordjevic (Bas & sång)
Johan Hängsel (Trummor & sång)
Tomas Pettersson (Klaviatur & sång)


Ny skön låt från Den försenade mannen - Riberalta
Ännu en ny låt, men med mer ös - Stå upp (och bli räknad med)
Nilla Nielsens fantastiska låt Higher ground

2 kommentarer:

Heléne sa...

Var tyvärr inte med på premiären men såg dem i förra veckan i Halmstad.
Mycket bra spelning men tyvärr alldeles för få som var där. Dem behöver nog lite hjälp med marknadsföringen för det är verkligen värt att lägga pengarna på Dan och gänget. Om inte så köp nya skivan, den är kanon.

Peter Hemgard sa...

Jag var också i Halmstad och det var också en grymt bra spelning - men på ett annat sätt än premiären.

När alla sitter ner blir det en annan form av konsert - och Dan & Orkestern lyckades verkligen att göra det till en intim och varm spelning.

Det kommer även en artikel om denna spelning om ett par dagar.

Håller med dig om nya plattan!