lördag 25 april 2015

Fantastisk konsert med Nilla Nielsen i Kalmar

Den 10 oktober såg jag en fantastisk konsert med Nilla Nielsen på Söderport i Kalmar. Det var mycket folk i publiken och de bjöds på en av de bästa solokonserter jag sett Nilla Nielsen göra (och det är många).

Tidigare under dagen hade Nilla blivit intervjuad i P4 Kalmar om sin självbiografisk bok "Valhajsflickan - en sann berättelse om och av en överlevare". De spelade även flera av Nillas låtar.

Vi passade på att besöka Kalmar slott före det var dags för soundcheck på Söderport. Det blev några kul bilder.

Nilla inledde med en mycket bra version av Kommer inte att sova i natt, som var den första singeln från senaste albumet Så nära. Munspel är mitt favoritinstrument och då är det kanske inte så konstigt att många av mina favoritlåtar med olika artister innehåller munspel. Kommer inte att sova i natt innehåller inte munspel på skivan, men denna kväll gör den det. Det gör en mycket bra låt ännu bättre. Nilla ändrade också lite i texten - "Vi älskar varandra när Kalmar släcks ner kommer inte att sova i natt".

The Girl You Used to Know är en mycket känslofylld och bra låt som handlar om saknaden efter sin pappa. Det är en av de första låtarna Nilla skrev.


Så nära är titelspåret från senaste albumet. Det är en sanslöst bra låt och min största favorit av de låtar Nilla gjort på svenska. Jag njuter varje gång jag hör den.

Ain't Got Much är en fin låt Nilla skrev efter en resa till Nepal. Hon möttes av ett väldigt fattigt, men gästvänligt folk och låten handlar om att dela med sig - om det så bara är ett leende på bussen.

Den följdes av en annan fin låt. Make Me Believe är en raritet som aldrig släppts på skiva. Nilla skrev låten som tonåring men har börjat spela den live igen den senaste året.

The UFO Song (the Guinea Pig Song) är en låt som alltid får igång publiken. Det är en glad tempofylld låt, men som egentligen har en ganska allvarlig text. Den är en allegori om att ge en röst åt de som inte själva kan göra sig hörda.

Sen var det dags för Nillas största hit. Hon kallar den så ibland, Goldfish in a Bowl. Detta är en skön låt som handlar om att följa sitt hjärta. Den är ofta önskad på hennes spelningar och kanske den låt av Nilla Nielsen som flest människor hört. Goldfish in a Bowl är med i soundtracket till filmen Hata Göteborg. Denna kväll spelade Nilla solo, men vanligtvis är det mycket trummor i denna låt. Nilla bad publiken om hjälp med "lufttrummor" :)

Inför Not Ready kommer munspelet fram igen och vi får höra historien bakom låten, som är det lyckade resultatet av en mindre lyckad dejt. Jag tycker Not Ready är en väldigt bra låt och den är alltid en av de bästa under Nillas konserter.

Nilla Nielsen har ett mycket stort miljöengagemang och har bl a skrivit flera låtar om detta. En av de bästa är Liquid Gold som handlar om vårt livsviktiga vatten.

You Should Know By Now är en mycket bra och tempofylld låt som handlar om att vara riktigt kär och tillägnas ett par i publiken.

En av de första låtarna jag fastnade för av Nilla var I Don't Know How to Fall in Love Anymore. En av de saker som gör Nilla Nielsen unik är hennes texter. Det finns finns få musiker som skriver bättre låttexter än vad Nilla gör. Vissa är helt magiska och I Don't Know How to Fall in Love Anymore är en av dessa. Hela låten är fylld av grymma textrader och det är svårt att välja ut en, men detta är min favoritvers.
"Sometimes I'm waiting for somebody to come
Somebody to sweep me off my feet and take me in his arms and run
But I don't know if that moment will ever come
And until that day I guess I'll live like a nun
Suppose you think I'm sounding like a really lonely girl
And sometimes that is true , yes, but mostly life is pearl"
Den följs av kärlekslåten Head Over Heels och En annorlunda kontaktannons. Första halvan av konserten var bra, men det var bara början...

Found You är en mycket bra låt Nilla skrev efter hon varit med i tsunamin 2004. Found You släpptes både som singel och musikvideo.

Om jag var Gud för ikväll är en bra låt från senaste skivan och handlar om önskan om en bättre värld. Den följs av ett par andra singlar.

Salt är så bra att den finns med på två album. Jag gillar texten och speciellt inledningsraden "Dina läppar smakar salt". Man from the North är liksom Salt en kärlekslåt som släpptes som singel för några år sedan. 

Avslutningen av konserten är helt fantastisk. Du gav mig Fantomenringen är en av mina favoritlåtar från albumet Så nära. Nilla berättar om förlovningsringen hon fick när hon var 4 år. Fantomenringen är en kul och fin låt om barndomsvänskap. Det är egentligen en låt för ett helt band, men Nilla visar att man kan rocka loss ordentligt även om man är solo på scenen med en akustisk gitarr och munspel.

The Mister Song är också en bra rocklåt och det finns några riktigt bra livevideos med denna på YouTube. Nilla fick smeknamnet Valhajsflickan efter att ha simmat med valhajar i Thailand för många år sedan. Valhajsflickan är också namnet på hennes självbiografiska bok. Valhajar finns även med i ett par av hennes låtar. I The Mister Song finns textraden "And I met mister Whaleshark in an ocean far away".

Snow Leopard har alltid varit en mina allra största favoritlåtar med Nilla. Det är en helt otroligt bra låt med härligt gung. Jag älskar den! Därför blev jag väldigt glad när Nilla från scenen både tackar mig och tillägnar mig låten. Snow Leopard har mycket bra musik och om möjligt ännu bättre text. Denna textrad tycker jag är helt otrolig.
"I would've let him dive into my ocean but all he did was rock the boat"
Nästa kanonlåt är rockiga Bite Me. Låten finns med på soundtracket till Valhajsflickan och det finns en lysande video på YouTube. Jag kommer väl ihåg första gången när Nilla och jag pratade om låten. Det var i Kristianstad sommaren 2010 och var en av de första gångerna vi pratade med varandra. Första gången var ett par månader tidigare då jag köpte Nillas album Redemption Sky och Shellshocked. Nilla frågade vad jag tyckte om skivorna. Jag sa att jag gillade dem jättemycket, men att den låt jag kanske gillade allra mest inte fanns med utan att jag bara sett en bra video av den. Hon skrattade och sa att det måste vara Bite Me. Därefter började jag önska Bite Me vid varje konsert jag såg med Nilla. Det tog ett år, men till slut överraskade hon mig totalt med att spela den och sedan dess spelar hon den ofta live. En grym rocklåt!

Under våren 2014 mailade Nilla mig en låt som jag aldrig hört tidigare. Jag blir alltid glad när Nilla låter mig lyssna på en ny (eller gammal) låt jag inte hört förut. Denna gång var det en låt som var något utöver det vanliga. Jag blev helt paff. Låten heter Destination Unknown och jag trodde det var en nyskriven låt. Nää sa hon, den skrev jag för länge sedan, redan på 90-talet. Det är en sanslöst bra låt som Nilla spelade live för första gången på 2000-talet på just Söderport i augusti. Nu får vi höra en ännu bättre version. Och även i denna låt... "Some call me crazy, some call me the Whaleshark Girl". Förutom låttexterna så är det framför allt hennes makalösa sångröst som gör Nilla Nielsen unik. Jag har nu sett henne live mer än 90 gånger och hennes röst blir alltid bättre och bättre ju längre in i konserten man kommer. Avslutningen av konserten i Kalmar visar hur vackert Sveriges bästa sångerska kan sjunga. Det är massor av applåder från publiken.

Just när jag skriver detta får jag ett meddelande från Nilla: "Kolla här vad jag hittade!". Sedan skickar hon en bild på en CD med 23 låtar inspelade 2003. Där finns The Mister Song, Bite Me och Destination Unknown. Men också 17 låtar jag aldrig hört... Vem vet hur många mästerverk som fortfarande finns i hennes arkiv...

Blev lite distraherad där, men jag hade ju inte skrivit klart. Konserten var nämligen inte riktigt slut än. Nilla hade gjort en fantastisk spelning, men publiken ville höra ännu mer och applåderade upp henne på scenen igen för extranummer. Nilla är jätteglad och säger "Det stämmer inte riktigt för den heter Piece of My Heart, men ni har fått hela hjärtat här ikväll så jag hoppas att ni känner det" och drar sedan igång en fullkomligt enastående version av Janis Joplins klassiker.

Allra sist kommer Nillas allra bästa låt - Higher Ground. Även den skrevs efter att Nilla varit med i tsunamikatastrofen och handlar om att följa sitt hjärta och göra det rätta även om det kan vara svårt. Higher Ground är den första låt jag hörde med Nilla och det är fortfarande min största favorit. Den är otroligt vacker och har en mycket bra text.

Efter 24 låtar är konserten slut. Jag är lite tagen för även om jag ser Nilla live ganska ofta och många konserter i övrigt också så vet jag att detta var något man inte är med om varje dag. Det var en helt fantastisk konsert med en artist som kan skapa magi som få andra. Detta var definitivt en av 2014 års bästa konserter. Stort tack, Nilla! Det finns ingen som du :)

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)

Videos från konserten

I Don't Know How to Fall in Love AnymoreSnow LeopardBite MeDestination UnknownPiece of My Heart

Inga kommentarer: