måndag 27 december 2010

Bästa album 2005

2005 var inget bra musikår. Nu är vi väldigt långt ifrån andra halvan av 80-talet... Det kom ändå några hyfsade album, t ex Have a nice day (Bon Jovi), Högtryck (Ulf Lundell) och 13 våningar upp (Wilmer X). Bäst är egentligen liveskivan Smugglers and bounty hunters (The Men They Couldn't Hang).

Jag såg åtminstone några riktigt bra konserter igen detta år: U2 (Göteborg), Lars Winnerbäck (Ovesholm) och Ulf Lundell (Tomelilla) var bäst, men även Per Persson & Band (Kalmar), Bruce Springsteen (Stockholm) och John Fogerty (Malmö).

1 Bon Jovi - Have a nice day
2 Ulf Lundell - Högtryck
3 Wilmer X - 13 våningar upp
4 Ulf Lundell - Lazarus
5 D-A-D - Scare yourself

Svenska: Ulf Lundell - Högtryck
Live: The Men They Couldn’t Hang - Smugglers and bounty hunters





1 kommentar:

MagnusJ sa...

Ulf Lundells "Utanför byggnaden" ifrån cd-skivan Lazarus (2005) gungar förvånansvärt bra i genuin rock och blues tradition och har ett naturligt driv vilket jag tror framförallt är orgelns förtjänst. Texten är politisk trots att den inte alls pratar om höger eller vänster, utan mer om att tillhöra eller stå utanför. Det är en text som handlar om att vara inne i eller utanför byggnaden; en krog i Stockholms innerstad?, kanske också en metafor för hela samhället, det mänskligt skapade. Somliga vill in och upp, andra som redan befinner sig därinne klättrar likt en naken apa (Djungelns Lag i urspårad mänsklig tappning) upp i trädet ( de sociala hierarkierna). Och revolutionen finns där som ett hot eller löfte. Men det är inte där i det politiskt revolutionära Lundell fäster blicken, hans blick sträcker sig mot något utanför samhället...mot utopierna, de ännu icke formulerade.