fredag 30 augusti 2013

Björn Afzelius - Sådan herre

Björn Afzelius har alltid varit en av mina stora favoriter. Jag är lite förvånad av inte fler artister gör covers av hans grymma låtar.

Några av de bästa är Europa, Medan bomberna faller, Ikaros, Exil, Sådan herre, Odyssevs, En kungens man, Evelina, DSB-blues, Absolut solar plexus, Man kan inte äga varann, Under Sions kalla stjärna, För kung och fosterland, Flickan i snön och Skyll inte på mej.

Här ett liveklipp med Sådan herre från Hovdala Slott.


torsdag 29 augusti 2013

Del-Lords - Judas Kiss

Läste några härliga nyheter häromdagen. Ett av mina största favoritband någonsin - The Del-Lords kommer till Sverige. Den 21 november spelar de på St Gertrud i Malmö.

Del-Lords är ett av världens bästa rockband, men jag trodde aldrig jag skulle få se dem live. De splittrades 1990, men för ett par år sedan återförenades de och i år kom nya skivan Elvis Club.

Del-Lords har gjort massor av bra låtar, t ex Judas Kiss, How Can a Poor Man Stand Such Times and Live, Cheyenne, Heaven, Stay With Me, Crawl in Bed, River of Justice, Poem of the River, I'm Gonna Be Around, Get Tough och I Play the Drums.

Här musikvideon till Judas Kiss

onsdag 28 augusti 2013

John Mellencamp - Authority Song

John Mellencamp är en av världens bästa rocksångare. Under 80- och början av 90-talet gjorde han hur många bra album och låtar som helst.

Några av Mellencamps bästa låtar är Rain on the Scarecrow, Lonely Ol' Night, Pink Houses, Authority Song, Check it Out, Small Town, Crumblin' Down, R.O.C.K. in the U.S.A., Hurts so Good, Jack & Diane, Rumbleseat, Hotdogs and Hamburgers och Justice and Independence '85.

Här ett grymt bra videoklipp från Farm Aid 1992 med en av Mellencamps allra bästa låtar - Authority Song


tisdag 27 augusti 2013

Grymt bra konsert med Nilla Nielsen i Landskrona


Den 5 juli fyller jag år och jag firade födelsedagen med att se Sveriges bästa sångerska Nilla Nielsen live på Slottscaféet i Landskrona. Det blev en grymt bra konsert!

Nilla inledde konserten mycket bra med sköna Kommer inte att sova i natt. The Girl You Used to Know var den första låt Nilla skrev och det är en både vacker och sorglig låt som hon skrev till sin pappa (se videoklippet nedan). Lite senare spelade hon fantastiska Så nära (se videoklipp).

I början kom också några bra covers, Men bara om min älskade väntar (Nationalteatern), Leaving on a Jet Plane (John Denver) och Sång till friheten (Björn Afzelius).

Not Ready är en av mina favoritlåtar med Nilla - kul historia bakom låten och underbart munspel. Jag har sett det på Facebook är en av de bästa låtarna från senaste skivan och det var ett tag sedan jag hörde den live senast. Goldfish in a Bowl (se videoklipp) är Nillas stora hit och en mycket bra låt, liksom The UFO Song.

Nilla sjöng magiskt i Hallelujah (Leonard Cohen) och jag blev jätteglad när hon tillägnade mig You're Still Standin' There. Nilla spelade på nytt munspel - på en av mina favoritlåtar av Steve Earle. Tyvärr tog minnet slut i kameran så videoklippet nedan är ganska kort, men man hör ändå hur begåvad Nilla är - både som sångerska och som musiker.

Kom änglar (Lars Winnerbäck), Ironic (Alanis Morissette) och What's Up (4 Non Blondes) var några andra höjdare.

Nilla bjöd på Skånsk reggae i härliga En annorlunda kontaktannons. Higher Ground är ett rent mästerverk och denna kväll var den helt otroligt bra. Om jag var Gud för ikväll är också en bra låt från senaste skivan.

Kvällens absoluta höjdpunkt var dock den andra födelsedagspresenten till mig. Nilla spelade Bite Me som är en av hennes bästa låtar. Det är en rocklåt som blir grymt bra live, även när hon spelar solo på en akustisk gitarr. Stort tack, Nilla - jag älskar den låten! Minnet i kameran var nu verkligen minimalt så det blev tyvärr inte så mycket inspelat, men missa inte det korta videoklippet nedan.

Det var en härlig sommarkväll i Landskrona. Skönt väder, underbar musik och bättre födelsedagspresent än att höra Bite Me live med en av mina bästa vänner kan jag inte få!!!

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


The Girl You Used to Know



Så nära



Goldfish in a Bowl



You're Still Standin' There



Bite Me 

fredag 23 augusti 2013

Mycket bra spelning av Nilla Nielsen på Ven


Den 4 juli såg jag en mycket bra spelning av Nilla Nielsen på Hamnkrogen på Ven. Kvällen började med fantastiskt god mat - svart pasta med skaldjur och fisk :)

Nilla inledde med sköna Kommer inte att sova i natt, lite senare kom hennes första låt The Girl You Used to Know och magnifika Så nära.

Däremellan några covers, bl a Baby Can I Hold You (Tracy Chapman), Men bara om min älskade väntar (Nationalteatern), I Still Haven't Found What I'm Looking for (U2) och Leaving on a Jet Plane (John Denver).

Nilla spelade vackert munspel i Not Ready. Hon gjorde en bra cover av Sång till friheten (Björn Afzelius) och en enastående Hallelujah (Leonard Cohen).

Jag blev jätteglad när hon tillägnade mig You're Still Standin' There som en tidig födelsedagspresent (se videoklippet nedan). Extra kul då Nilla vet att jag älskar både när hon spelar munspel och Steve Earles låtar. Tack min vän!

De egna låtarna The UFO Song, Håll mig och inte minst En annorlunda kontaktannons var också mycket bra.

Det var många önskemål om låtar och eftersom det fanns både holländare och danskar på Hamnkrogen spelade Nilla Nobody's Wife (Anouk) och Den jeg elsker (Sanne Salomonsen).

Higher Ground är Nillas eget mästerverk och hon sjöng grymt bra i denna liksom i You Should Know By Now och Du gav mig Fantomenringen.

Andra härliga covers var Kom änglar (Lars Winnerbäck), I Fought the Law (Clash), Piece of My Heart (Janis Joplin) och Knockin' on Heaven's Door (Bob Dylan).

Det var en härlig kväll med underbar musik under 4 timmar av denna fantastiska sångerska. Tack igen Nilla!

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)



You're Still Standing There



Leaving on a Jet Plane

onsdag 21 augusti 2013

Rainmakers - Johnny Reb

Rainmakers är ett av världens absolut bästa band och jag har haft lyckan att se 5 fantastiska konserter med dom i Norge och Sverige.

Rainmakers består av Bob Walkenhorst (sång, gitarr, munspel, trumma), Rich Ruth (bas), Pat Tomek (trummor) och Jeff Porter (gitarr).

Det finns hur många bra låtar som helst med Rainmakers. Några av de bästa är Government Cheese, The One That Got Away, Tornado of Love, Rainmaker, Johnny Reb, Long Gone Long, Information, Shiny Shiny, Another Guitar, Greatest Night of My Life och Drinkin' on the Job.


Förra våren var jag på grymma rockklubben Rockefeller Music Hall i Oslo och såg denna fantastiska version av Johnny Reb.


onsdag 14 augusti 2013

Ännu en bra spelning med Nilla Nielsen i Helsingborg


Den 29  juni såg jag ännu en bra spelning med Nilla Nielsen. Denna gång var det på Pub Ro.

Nilla inledde konserten alldeles strålande. I början spelade hon Kommer inte att sova i natt, magnifika Så nära, Ain't Got Much och The Girl You Used to Know.

Lite senare kom skönt munspel i Not Ready och ett härligt avsnitt med Alanis Morissette-covers; Ironic, You Oughta Know, Hand in My Pocket och Head Over Feet. Det är Alanis 4 bästa låtar och speciellt Head Over Feet tycker jag är en helt fantastisk låt.

Nilla följde upp med sitt eget mästerverk Higher Ground och senare sin egen reggaelåt En annorlunda kontaktannons. Snow Leopard, The UFO Song och You Should Know By Now var grymt bra.

Bland övriga covers som var extra bra fanns Ännu doftar kärlek (Marie Fredriksson), Leaving on a Jet Plane (John Denver), Weak (Skunk Anansie), Hallelujah (Leonard Cohen), You're Still Standin' There och Goodbye (Steve Earle), härlig allsång på What's Up (4 Non Blondes) och Piece of My Heart (Janis Joplin).

Kvällens höjdpunkt var utan tvekan Bite Me. Detta är en av Nillas allra bästa låtar, en rocklåt som Nilla även gör kanonbra på en akustisk gitarr. Den är aldrig släppt på skiva, men det finns en härlig musikvideo på YouTube. Att Nilla dessutom tillägnade mig låten gör ju bara det hela ännu bättre.

Tack, Nilla! Ännu en kanonspelning!

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


Musikvideon till Bite Me



Piece of My Heart (från Helsingör i våras)


tisdag 13 augusti 2013

Leaving on a Jet Plane

Leaving on a Jet Plane är en grymt bra låt som skrevs av John Denver och han gav ut redan 1969.

Den har genom åren spelats av många artister. Den allra bästa versionen tycker jag Drivin n Cryin har gjort. Tyvärr finns det bara en ganska kass video av den på YouTube.



Originalet med John Denver



Chantal Kreviazuk gjorde en bra version i soundtracket till filmen Armageddon.

måndag 12 augusti 2013

First Aid Kit - Emmylou

First Aid Kit har slagit igenom stort de sista åren både i Sverige och utomlands.

Tidigare har jag inte lyssnat jättemycket på dem, men i sommar har det blivit mer och mer. Deras senaste skiva "The Lion's Roar" är mycket bra.

Mina favoritlåtar från plattan är Emmylou, King of the World, The Lion's Roar och I Found a Way.

Här musikvideon till Emmylou


söndag 11 augusti 2013

Bra spelning med Nilla Nielsen i Helsingborg


Den 28 juni såg jag en bra spelning med Nilla Nielsen på Restaurang Edelweiss i Helsingborg.

Nilla inledde med den sköna Så nära, följd av Baby Can I Hold You (cover av Tracy Chapman) och Ain't Got Much.

Lite senare spelade hon The Girl You Used to Know, Not Ready med härligt munspel och Higher Ground.

Bland de bästa coverlåtarna under första halvan av konserten fanns I Still Haven't Found What I'm Looking for (U2), Ironic (Alanis Morissette), Leaving on a Jet Plane (John Denver), Every Little Thing (Carlene Carter) och Hallelujah (Leonard Cohen).

Under andra halvan av konserten spelade Nilla den egna reggaelåten på skånska, En annorlunda kontaktannons, Snow Leopard (önskad av mig), You Should Know By Now innan hon avslutade med The UFO Song.

Bra covers på slutet var Like a Rolling Stone (Bob Dylan), Beast of Burden (Rolling Stones / Bette Midler), You're Still Standin' There (Steve Earle) och en härlig version av Bring Me Some Water (Melissa Etheridge).

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


tisdag 6 augusti 2013

Bob Dylan - Oh Sister

Det har varit lite sparsamt med inlägg här under sommaren, men det kommer... Idag blir det Dylan för hela slanten.

Bob Dylan har gjort massor av bra låtar under 50 år. Några av mina favoriter är Knockin' On Heaven's Door, Like a Rolling Stone, It Ain't Me Babe, Shelter from the Storm, Chimes of Freedom, Maggie's Farm, License to Kill, Jokerman, Oh Sister, Mr Tambourine Man, Just Like a Woman, I Want You, The Times They Are A-changin', Emotionally Yours, Tangled Up in Blue och Girl of the North Country.

Här ett liveklipp med Oh Sister och Simple Twist of Fate.