fredag 31 juli 2009

Dagens låt - Deeside

The Alarm har alltid varit ett av mina största favoritband, alltsedan jag hörde albumet Strength hemma hos Rikard i Bollerup i mitten av 80-talet.

Spirit of '76, Blaze of glory, 68 guns, Deeside, Where were you hiding when the storm broke?, Absolute reality och The stand (prophecy) är bara några av alla bra låtar de gjort.

Tyvärr har jag aldrig sett dem live - än...

Här ett videoklipp med Deeside.

onsdag 29 juli 2009

Dagens låt - Ikaros

För exakt 15 år sedan såg jag och Julia Visor och Rosor på Christenofs Slott utanför Tomelilla. Artisterna var för året Björn Afzelius, Mikael Wiehe och Lisa Ekdahl.

Bäst var förstås Björn Afzelius, men även Lisa Ekdahl var bra.

Afzelius har gjort massor av bra låtar - en av de bästa är Ikaros (här från Hovdala Slott 1989).

måndag 27 juli 2009

Dagens låt - Jag vill gå hem med dig

För exakt 3 år sedan såg jag Lars Winnerbäck & Hovet live på Skälby Gård i Kalmar. Det var en mycket bra konsert.

Vi fick bl a höra Nånting större, Kom, Elegi, Hugger i sten, Jag vill gå hem med dig, Söndermarken, Stockholms kyss och Solen i ögonen.

En av de bästa låtarna under kvällen var Jag vill gå hem med dig.

söndag 26 juli 2009

Dagens låt - Fear of the dark

För ett år sedan såg jag, Magnus, Camilla och Leif Iron Maiden live på Nya Ullevi i Göteborg. Det var en mycket bra konsert.

Det var andra gången jag såg Iron Maiden live.

På Ullevi fick vi bl a höra 2 minutes to midnight, The number of the beast, Run to the hills, Fear of the dark och Hallowed be thy name.

Här ett videoklipp med Fear of the dark från Rock in Rio 2001.

lördag 25 juli 2009

Dagens låt - Like a rolling stone

Den 25 juli 1996 såg jag, Magnus, Patrik och Toto Bob Dylan live på Mölleplatsen i Malmö. Förband var Nationalteatern och Hoola Bandoola Band (vi syns längst fram i dokumentären Progg på väg).

Det var en kul dag med väldigt mycket bra musik. Bob Dylan var riktigt bra och spelade bl a If not for you, All along the watchtower, Just like a woman, Tangled up in blue, Like a rolling stone och The times they are a-changin'.

Bob Dylans bästa låt är Like a rolling stone - här från den osläppta Hard rain-konserten, jag tror från 1976).

torsdag 23 juli 2009

Dagens låt - Öppna landskap

Den 23 juli 1991 såg jag och Krax Ulf Lundell live på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Uffe kom in på scenen vitmålad i ansiktet (liksom Bob Dylan brukade göra ett tag på 70-talet).

Det var en av de bästa Lundell-konserter jag har sett. En av låtarna denna kväll var Öppna landskap (här ett videoklipp från Orminge 1995 med lite dåligt ljud).

tisdag 21 juli 2009

Dagens låt - Skyll på stjärnorna

För exakt 10 år sedan såg jag och Johan Ulf Lundell live på Östersjöfestivalen i Karlshamn. Det var som alltid en bra konsert.

En av många låtar denna kväll var Skyll på stjärnorna.

måndag 20 juli 2009

Dagens låt - Hugger i sten

För exakt 4 år sedan såg jag, Mikael och Tidde Lars Winnerbäck & Hovet live på Ovesholms Slott utanför Kristianstad. Det var riktigt skitväder, men en mycket bra konsert.

Jag har sett Winnerbäck live 3 gånger. Detta var den första - och den bästa (hittills). Det var massor av bra låtar denna kväll - t ex För dig, Pollenchock och stjärnfall, Kom ihåg mig, Elden, Hugger i sten, Kom och Solen i ögonen.

En av Winnerbäcks absolut bästa låtar är Hugger i sten.

söndag 19 juli 2009

Dagens låt - Danielas hus

Den 19 juli 1994 såg jag Ulf Lundell live på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Det var en bra konsert, men kanske inte något av de allra bästa jag sett med Lundell.

En av låtarna som han spelade denna kväll var Danielas hus.

fredag 17 juli 2009

Dagens låt - Förlorad värld

Den 17 juli 2002 såg jag, Mikael, Maria, Nina, Johnny, Tidde, Cecilia och Jon Ulf Lundell live på Christinehofs Slott utanför Tomelilla.

Det var en mycket bra konsert som höll på i över 3 timmar och som avslutades med Twist and shout. Dessförinnan hade vi bl a fått höra Kär och galen (2 gånger!), Förlorad värld, St Monica, Ryggen fri, Chans, Hon gör mej galen och Lycklig, lycklig.

Förlorad värld är en av Uffes absolut bästa låtar, men tyvärr finns inget riktigt bra videoklipp av denna på YouTube. Här är ett med lite halvkasst ljud.

torsdag 16 juli 2009

Dagens låt - Chans

Den 16 juli 1997 såg jag Ulf Lundell live på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Det var som vanligt en mycket bra Lundell-konsert.

Ulf Lundell är en av Sveriges bästa rockartister någonsin och han har gjort hur många bra låtar som helst genom åren. En av de absolut bästa är Chans, som han nästan alltid spelar på sina konserter. Här ett videoklipp från Globen i Stockholm 2009.

onsdag 15 juli 2009

Ulf Lundell i Karlshamn


Ikväll såg jag, Magnus, Camilla, Christofer och Julia konserten med Ulf Lundell på Stortorget i Karlshamn. Lundells konsert inledde årets Östersjöfestival och förband var Refreshments, som hade ett par bra låtar.

Detta var min 13:e konsert med Ulf Lundell och även om den var bra så är det långtifrån någon av de bästa konserterna han bjudit på. Det måste ha varit en av de kortaste Lundell-konserterna jag sett - bara 1 timme och 45 minuter.

Första halvan av konserten var inte så bra, men där fanns ändå ett par höjdpunkter som Rött och Posörerna. Andra halvan var däremot riktigt bra, med kanonlåtar som Förlorad värld, 67 67, Tillsammans vi två, Öppen bil öppen väg, Gå ut och var glad samt extranumren Hon gör mej galen (ovanligt svag version dock) och Kär och galen.

Låtar som spelades (alla)
1. Omaha
2. Rött
3. Hitza hitz
4. Folket bygger landet
5. Hav utan hamnar
6. Kapten Kidd
7. Posörerna
8. Skaka på dom
9. Om sommaren
10. Förlorad värld (se videoklipp nedan)
11. 67 67
12. Medley (Tillsammans vi två / Öppen bil, öppen väg / Hela huset skakar / Om jag hade henne / Farligt farligt, härligt härligt / Gå ut och var glad)
18. Hon gör mig galen
19. Kär och galen (se videoklipp nedan)

Band
Ulf Lundell (Sång, gitarr, munspel)
Janne Bark (Gitarr)
Andreas Dahlbäck (Trummor)
Jens Frithiof (Gitarr)
Christer Karlsson (Klaviatur)
Marcus Olsson (Klaviatur, piano & saxofon)
Josef Zachrisson (Bas)

Videoklipp med Förlorad värld



Videoklipp med Kär och galen

Dagens låt - Jihad

För exakt 17 år sedan såg jag, Mikael och Magnus D.A.D. på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. D.A.D. var förband åt Status Quo, men det borde varit tvärtom.

Det var en kanonbra konsert, med massor av bra rocklåtar. Här ett videoklipp från Danmarks bästa rockband (från Roskildefestivalen 2005) - Jihad.

måndag 13 juli 2009

Dagens låt - Vad ska du bli

Den 13 juli 2002 såg jag, Magnus och Camilla Thåström under Kalasturnén i Karlshamn. Kalasturnén innehöll även Varanteatern, Hellacopters, Kent och Mando Diao, men Thåström var klart bäst.

Det var andra gången jag såg Thåström live solo. Jag har även sett honom med Imperiet 2 gånger.

Vi fick dock bl a höra Vad ska du bli, Blå himlen blues, Kriget med mig själv, En vacker död stad, Tyst för fan och Scheisse. Det var en bra konsert även om jag gärna sett ännu fler Ebba Grön-låtar.

Här ett videoklipp med Vad ska du bli.

söndag 12 juli 2009

Dagens låt - Vykort, vykort

Den 12 juli 2007 såg jag, Sonny, Inger och Rikard Dan Hylander på Larmtorget i Kalmar. Det var första gången på 10 år jag såg Hylander och det var som vanligt en bra konsert även om man saknade Raj Montana Band.

Dan Hylander har alltid varit en av mina största svenska favoriter och jag har sett honom live 4 gånger. Ett nytt album med Dan Hylander & Raj Montana Band kommer att släppas i höst (det första studioalbumet på 25 år). Förhoppningsvis kommer det att följas av en turné.

För 2 veckor sedan såg jag åter Dan Hylander på Larmtorget i Kalmar och då spelade jag in Vykort, vykort.

lördag 11 juli 2009

Dagens låt - Hon gör mej galen

Idag för 6 år sedan såg jag, Maria och Johnny Ulf Lundell live på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Tyvärr vräkte regnet ner under stora delar av konserten (trots att en säker källa sagt att det inte alls skulle regna).

Jag har sett Ulf Lundell live 12 gånger, men detta måste ha varit en av de absolut bästa låtlistorna. Vi fick bl a höra Fem minuter, Fyra hjul som rullar, Chans, Förlorad värld, Dicks spitfire, S:t Monica, När jag kysser havet och den fenomenala Hon gör mej galen.

fredag 10 juli 2009

Dagens låt - Varma öl och kalla element

Den 10 juli 1993 såg jag Tivolirock i Kristianstad. Det var flera bra band som spelade - t ex Joddla Med Siv, Sator och Docenterna. Allra bäst var Docenterna, som avslutade Tivolirock med en grymt bra spelning.

Jag har alltid tyckt att Docenterna var mycket bättre live än på skiva. Det finns tyvärr inte så många videoklipp med Docenterna på YouTube, men ett av de få är - Varma öl och kalla element från Hultsfredsfestivalen 1992.

Jag gissar att det är en av de sista låtarna under spelningen för det mesta verkar lite lätt kaotiskt - Joppe Pihlberg ser ganska packad ut och yrar mest runt under låten, massor av gäster på scenen, såsom Täppas Fogelberg (!!), Karin Wistrand (Lolita Pop), Jakob Hellman och några från Sator.

torsdag 9 juli 2009

Dagens låt - Om en hund mådde så här

För 15 år sedan var jag, Felicia, Emilia och Julia på Tivolirock i Kristianstad och såg bl a Wilmer X.

Jag har sett Wilmer X flera gånger live och de är ett av Sveriges absolut bästa band - speciellt live. Frågan är om man får se dem tillsammans fler gånger - Nisse Hellberg verkar föredra att spela solo nu för tiden.

Vi hade i alla fall en kul kväll i Kristianstad 1994 och fick höra många bra rocklåtar - bl a Om en hund mådde så här.

söndag 5 juli 2009

Dagens låt - Heaven

För 2 år sedan såg jag, Mikael och Tidde Bryan Adams på Christinehofs Slott utanför Tomelilla. Det var en bra konsert, men inte lika bra som den i Köpenhamn 1990.

Bryan Adams har gjort en av tidernas bästa rockplattor i Reckless från 1984. På Reckless finns inte en enda dålig låt - One night love affair, She's only happy when she's dancing, Run to you, Heaven, Somebody, Summer of '69, Kids wanna rock, It's only love, Long gone och Ain't gonna cry.

Tyvärr är det nu ganska länge sedan han gjorde ett bra album. Förutom Reckless är även Cut's like a knife, Into the fire och Waking up the neighbours riktigt bra album.

Här en låt från Reckless - Heaven.

lördag 4 juli 2009

Dagens låt - American land

För 1 år sedan var jag, Mikael, Tidde och Camilla och såg Bruce Springsteen & The E Street Band på Nya Ullevi i Göteborg.

Det var en enormt bra konsert - en av de tre bästa jag någonsin sett. Härligt sommarväder, kanonbra låtlista, bandet i grym form och en publik som var suverän.

Konserten avslutades med den briljanta American land - här från Hartford 2009.

fredag 3 juli 2009

Dagens låt - Inte ens en kolvastång

Den 3 juli 1993 var jag, Bagarn och Waynie och såg Bonnarock på Hovdala Slott utanför Hässleholm. Det var en riktigt kul kväll - vi såg Joddla Med Siv, Rivjärnet och Peps Persson. Bröderna Lagerståhl tog hand om presentationerna...

Där var andra band också, men de var inte lika bra så de har jag förträngt.

Bäst var förstås hemmabandet Joddla Med Siv, som öste på rejält.

Här ett videoklipp med Joddla Med Siv - Inte ens en kolvastång (från Helsingborg 2001).