lördag 26 juli 2008

Iron Maiden i Göteborg

Jag, Magnus, Camilla och Leif såg Iron Maiden på Nya Ullevi i Göteborg i strålande solsken.

Förra gången jag såg Maiden var för 16 år sedan i Köpenhamn under den s k avskedsturnén (då Bruce Dickinson lämnade Maiden för att några år senare komma tillbaka igen).

Somewhere back in time-turnén består enbart av låtar från 80-talet, vilket är helt OK eftersom i stort sett alla Iron Maidens bra låtar kommer från 80-talet.

Förbanden bestod av Lauren Harris (dotter till Iron Maidens Steve Harris) band som jag inte vet vad de heter samt UFO. Vi missade de första och tyvärr inte de andra.

Iron Maiden bjöd på en mycket bra konsert och än en gång visade Ullevipubliken (56 132 st) att de är bland de bästa i världen (det tycks inte spela någon större roll vem som står på scenen - publiken är alltid bra). Bruce Dickinson hade tillfrisknat från sin sjukdom, var på strålande humör, rusande fram och tillbaka över scenen, eldade på publiken och sjöng som aldrig förr.

Såväl Aftonbladet som Expressen gav konserten 5 i betyg, men även om konserten var mycket bra tycker jag ändå detta är att ta i lite.

Höjdpunkterna under den 2 timmarna var The number of the beast, Run to the hills, Fear of the dark och Hallowed be thy name.

Man blir dock lite trött på vissa saker under konserten: scenen är uppbyggd med inspiration från Egypten med stora "stenblock" osv - detta gör tyvärr att stora delar skyms när man sitter på läktaren. Även om det kan vara kul att se en jättelik Eddie, höra Bruce Dickinson säga Scream for me Ullevi (det är kul den första gången, men inte efter den 15:e), eldklot och rökkanoner - till slut blir det helt enkelt för mycket. Ett bra rockband ska inte behöva så mycket trams.

Låtar (alla)
1. Aces high
2. 2 minutes to midnight
3. Revelations
4. The trooper
5. Wasted years
6. The number of the beast
7. Can I play with madness
8. Rime of the ancient mariner
9. Powerslave
10. Heaven can wait
11. Run to the hills
12. Fear of the dark
13. Iron Maiden
14. Moonchild
15. The clairvoyant
16. Hallowed be thy name (se videoklipp nedan)

Iron Maiden
Bruce Dickinson, sång
Steve Harris, bas & kör
Dave Murray, gitarr
Janick Gers, gitarr
Adrian Smith, gitarr
Nicko McBrain, trummor
Michael Kenney, klaviatur


Se videoklipp med Hallowed be thy name nedan:


fredag 25 juli 2008

Lars Winnerbäck i Kalmar

Jag såg Lars Winnerbäck på Skälby Gård i Kalmar. Detta var 3:e gången jag sett Lars Winnerbäck (den första utan Hovet) och tyvärr också den sämsta av de 3. Det är inte så att konserten var dålig - långt därifrån. Men det var inte samma ös som tidigare gånger.

Denna gång turnerar inte Lars Winnerbäck enbart med sitt eget band utan det är en hel drös med förband m m. Jag är överhuvudtaget inte speciellt förtjust i det här med förband - oftast är det mer eller mindre en plåga innan huvudattraktionen kommer in (det finns dock flera riktigt bra undantag från denna regel - dock inte denna kväll). Som tur var kollade jag Winnerbäcks hemsida innan jag gick iväg och kollade därefter upp hur förbanden lät (Internet är fantastiskt). Flera av artisterna hade jag aldrig hört talas om - och det var ju inte så konstigt för det var verkligen inget speciellt. Ett namn kände jag dock igen - Miss Li. Denna märkliga s k artist har fått en hel del beröm i massmedia, men det är för mig en fullständig gåta (efter att ha sett några klipp med henne på YouTube förklarar det varför jag alltid tyckt hennes duett med Winnerbäck varit ganska kass). Istället för att traska iväg strax före 18 gick jag nu strax före 21 (det går ju bra att komma senare när man bara har 200 m till konsertplatsen).

Första halvan av konserten är i stort sett akustisk och även om den innehåller flera riktigt bra låtar (som Stockholms kyss, Farväl Jupiter och Söndermarken) så kan man inte komma ifrån att det saknas något. Andra halvan blir betydligt bättre med höjdpunkterna Hugger i sten, Kom ihåg mig och För dig.

Normalt sett tycker jag Solen i ögonen är Lars Winnerbäcks bästa låt, men ikväll hade han gjort om arrangemanget lite, vilket enligt mig var ett klart misstag - den blev inte alls lika bra. Jag har aldrig förstått vissa artisters behov av att göra om sina egna låtar - speciellt inte när det handlar om deras verkliga höjdarlåtar som publiken älskar.

Låtar som spelades (alla)
1. Mareld
2. Dom tomma stegen
3. Stockholms kyss
4. Farväl Jupiter
5. Lång dag
6. Söndermarken
7. Och det blåser genom hallen
8. Elegi
9. Om du lämnade mig nu (duett med Miss Li)
10. Tvivel
11. Jag fattar ingenting
12. Hugger i sten (se videoklipp nedan)
13. Elden
14. Dunkla rum
15. Åt samma håll
16. Solen i ögonen
17. Strimmor
18. Kom
19. Kom ihåg mig
20. För dig
21. Du hade tid

Bandet
Lars Winnerbäck, sång & gitarr
Johan Persson, gitarr, munspel, dragspel, klaviatur & kör
Ola Gustavsson, gitarr, mandolin & banjo
Anders Hernestam, trummor
Jerker Odelholm, bas
Monica Starck, gitarr & sång
Anders Nygårds, fiol & banjo
Malin-My Nilsson, fiol, gitarr & kör


Se videoklippet med Hugger i sten nedan

fredag 4 juli 2008

Bruce Springsteen & The E Street Band i Göteborg

Jag, Mikael, Tidde och Camilla såg Bruce Springsteen & The E Street Band på Nya Ullevi i Göteborg. Konserten var så in i helvete bra att jag fortfarande ryser när jag tänker på det. Detta är en av de bästa konserter jag någonsin sett - de enda som varit bättre är Springsteens tidigare spelningar på Ullevi (1985 och 2003).

Detta var min andra Springsteen-konsert på en vecka och jag trodde knappast det var möjligt, men... denna var mycket bättre än i Köpenhamn. Det är faktiskt lite märkligt - jag har nu sett 12 konserter med Springsteen (Göteborg, Stockholm och Köpenhamn). Det är alltid bättre i Sverige än i Danmark och det är alltid bättre i Göteborg än i Stockholm. Dock spelar det ingen roll om det är dag 1 eller 2 (vad än vissa journalister har inbillat sig).

Publiken på Ullevi (58 000 st) måste vara en av de bästa i världen. Vi hade sittplatser, men det var inte många minuter man satt ner i stolarna - varken vi eller andra. När man ser alla händer i publikhavet bölja fram och tillbaka tror man knappast det är sant.


Låtlistan måste också vara en av de bästa någonsin. Bruce började med Born in the USA (som 1985) och det var därefter fullt ös hela tiden. Tidningsjournalisterna har en förmåga att klaga på Radio nowhere, men jag tycker det är en skitbra låt. Sedan kommer Out in the street, Two hearts och The promised land i snabbt tempo. 4th of July, Asbury Park (Sandy) tillägnas de under våren avlidna Danny Federici och Madam Marie.

Jag undrar om jag någonsin hört Badlands så bra som under denna kväll (missa inte videoklippet nedan). Det är världens bästa låt (i hård konkurrens med Born to run) och när publiken svarar som på Ullevi växer den till något helt enormt.

Extranummerna är en samling under fullständig lycka - Hungry heart, Seven nights to rock, Born to run, Rosalita, Dancing in the dark och American land. En sådan här kväll kan man egentligen inte begära något mer, men om jag fått en önskan vore det att allt hade avslutats med Twist and shout (liksom 1985 och 2003 - denna skulle denna dock komma under morgondagen).

Bruce Springsteen är hur glad som helst, hoppar upp och ner från scenen till publiken, Nils Lofgren levererar ett grymt gitarrsolo under Because the night, Little Steven skojar (bl a genom att sjunga Mamma Mia i Bruce öra under Rosalita) och Clarence "Big man" Clemons är i bättre form än på länge och drar av det ena solot efter det andra i sin saxofon.

Låtar som spelades (alla)
1. Born in the USA
2. Radio nowhere
3. Out in the street
4. Two hearts
5. The promised land (se videoklipp nedan)
6. Spirit in the night
7. Be true
8. 4th of July, Asbury Park (Sandy)
9. Atlantic City
10. Prove it all night
11. Darlington county
12. Because the night (se videoklipp nedan)
13. Cadillac ranch
14. Livin’ in the future
15. Mary’s place
16. Independence day
17. This hard land
18. The rising
19. Last to die
20. Long walk home
21. Badlands (se videoklipp nedan)
22. Hungry heart
23. Seven nights to rock
24. Born to run
25. Rosalita (come out tonight)
26. Dancing in the dark
27. American land

Bruce Springsteen & The E Street Band
Bruce Springsteen, sång, gitarr & munspel
Roy Bittan, piano & synthesizer
Clarence Clemons, saxofon, slagverk & sång
Little Steven, gitarr, mandolin & sång
Nils Lofgren, gitarr & sång
Gary Tallent, bas & sång
Max Weinberg, trummor
Charles Giordano, klaviatur
Soozie Tyrell, violin, gitarr & sång

Videoklipp med Badlands



Videoklipp med The promised land



Videoklipp med Because the night