söndag 19 oktober 2014

Lars Winnerbäck - Röda läppar

Grattis till Lars Winnerbäck som fyller 39 år idag.

Winnerbäck har gjort massor av bra låtar som Hugger i sten, Solen i ögonen, Farväl Jupiter, Hjärter Dams sista sång, Jag vill gå hem med dig, Kom ihåg mig, Stockholms kyss och Söndermarken.

Han har även gjort några otroligt bra covers - Röda läppar (Magnus Lindberg) och Hum hum från Humlegården (Ragnar Borgedahl).

Här ett audioklipp med Röda läppar


lördag 18 oktober 2014

Sophie B Hawkins - As I Lay Me Down

Idag är det 20 år sedan Sophie B Hawkins släppte albumet Whaler som är mycket bra.

Bästa låtarna på skivan är Right Beside You, Don't Don't Tell Me No, As I Lay Me Down, Only Love (the Ballad of Sleeping Beauty) och I Need Nothing Else.

Här musikvideon till härliga As I Lay Me Down


fredag 17 oktober 2014

Steve Earle - Copperhead Road

Den 17 oktober 1988 släppte Steve Earle albumet Copperhead Road som är grymt bra.

Skivan innehåller bl a 3 av Steve Earle's allra bästa låtar: Copperhead Road, The Devil's Right Hand och Johnny Come Lately.

Här musikvideon till titellåten Copperhead Road


torsdag 16 oktober 2014

Nilla Nielsen - Destination Anywhere

Ibland får jag ett mail från Nilla där hon frågar "har du hört...". Då skickar hon en låt hon skrivit för länge sedan och som aldrig getts ut på skiva. Det är få saker jag uppskattar så mycket som detta. Att höra en ny låt med min favoritsångerska är underbart - och då spelar det ingen roll om låten skrevs igår eller när hon var tonåring.

När Nilla spelade på Söderport i augusti bjöd hon på en rejäl överraskning. För första gången sedan 90-talet spelade hon Destination Anywhere live. Det är en suverän låt som Nilla aldrig gett ut på skiva. Jag hoppas hon kommer att göra det snart.



onsdag 15 oktober 2014

Warren Zevon - Finishing Touches

Den 15 oktober 1991 släppte Warren Zevon albumet Mr Bad Example, som är mycket bra.

Bästa låtarna på skivan är Finishing Touches, Mr Bad Example, Things to Do in Denver When You're Dead och Searching for a Heart.

Här ett bra liveklipp med Finishing Touches


tisdag 14 oktober 2014

Green Day - Good Riddance (Time of Your Life)

Den 14 oktober 1997 släppte Green Day albumet Nimrod.

Jag tycker kanske inte den tillhör deras bästa album, men det finns definitivt en låt som gör det. Good Riddance (Time of Your Life) är en grymt bra låt och den överlägset bästa på Nimrod.

Här musikvideon till Good Riddance (Time of Your Life)


måndag 13 oktober 2014

Southside Johnny & The Asbury Jukes - I Played the Fool

Den 13 oktober 1978 släppte Southside Johnny & The Asbury Jukes albumet Hearts of Stone som är grymt bra.

Denna platta innehåller bara bra låtar och är producerad av Steve Van Zandt (även känd som Little Steven).

Bruce Springsteen har skrivit 2 låtar (Hearts of Stone, Talk to Me), Little Steven 6 (Got to Be a Better Way Home, This Time Baby's Gone for Good, I Played the Fool, Take it Inside, Next to You, Light Don't Shine) och den sista är skriven av Bruce, Steve och Southside Johnny (Trapped Again).

Här ett liveklipp med I Played the Fool


Över 150 000 visningar på YouTube

Min YouTube-kanal är nu uppe i hela 150 648 visningar av de 495 videoklipp jag själv spelat in och laddat upp. Alla kan ses på min YouTube-kanal. Här är Top 10.

1. (1) Wilmer X - Hon är ihop med en insekt (9719 visningar)
2. (2) Ulf Lundell - Chans (5054)
3. (3) Hooters - 500 miles (4440)
4. (4) Dan Hylander - Från en till en annan (3899)
5. (-) Wilmer X - Teknikens under (3351)
6. (7) Eldkvarn - Pojkar, pojkar, pojkar (2576)
7. (5) U2 - Pride (2514)
8. (6) Eldkvarn - Somliga går med trasiga skor (2337)
9. (8) Ulf Lundell - Rött (2106)
10. (-) Hooters - Dancing on the Edge (1845)

Wilmer X leder topplistan med Hon är ihop med en insekt.


fredag 10 oktober 2014

Nilla Nielsen på Söderport i Kalmar

Den 2 augusti såg jag en grymt bra konsert med Nilla Nielsen på Söderport i Kalmar. Tidigare på dagen hade Nilla spelat på Live Green Festival i Karlskrona, men på kvällen var hon alltså i Kalmar. Det är hon även ikväll - kl. 21.00 spelar Nilla Nielsen åter live på Söderport i Kalmar - missa inte det!!!

Vi blev väldigt väl mottagna av Anes och hans personal på Söderport. Både champagnen och maten smakade alldeles utmärkt :)

Nilla inledde mycket bra. Faktum är att det nog var första gången hon inledde med mina största favoritlåtar - först Higher Ground och sedan Så nära. Detta är två helt fantastiska låtar och jag njuter varje gång jag hör dem.

Hon fortsatte med ett par lugna låtar. The Girl You Used to Know handlar om saknaden efter sin pappa och Make Me Believe är en låt Nilla skrev när hon ännu var tonåring och den är inte släppt på skiva.

Något som är kännetecknande för Nilla Nielsen är hennes starka och personliga texter. Det går igen i många låtar inte minst The UFO Song och Sima. UFO-låten som hon brukar kalla den, är en allegori och ett försök att hjälpa till att ge en röst åt de människor/djur som inte själva kan. Det är en upptempolåt som alltid är populär bland publiken, så även denna kväll. Sima är en mycket lugn och känslosam låt som handlar om en liten flicka Nilla mötte på en av sina många resor.


Därefter kommer ett av de allra starkaste partierna under konserten. Först Nillas "hitlåt" Goldfish in a Bowl, som finns med i soundtracket till filmen Hata Göteborg. En låt som handlar om att följa sitt hjärta. Not Ready är en av mina absoluta favoriter. Det beror på flera saker. Dels är låten i sig otroligt bra. Före Not Ready visar Nilla alltid hur bra hon är på mellansnack och att fånga publiken. Hon berättar hur hon var på en dejt med en kille som på första dejten började prata om bröllop och vit klänning - "jag blev så skräckslagen att jag sprang hem och skrev den här låten". Och sedan inleder hon Not Ready med härligt munspel. Helt enkelt en grymt bra låt med en kul historia bakom.

You Should Know By Now är nästan motsatsen till Not Ready - åtminstone textmässigt. Den handlar om att vara riktigt kär. Ironiskt nog skrev Nilla den när hon inte alls var kär... Ännu en skön låt som får alla på gott humör.

I Don't Know How to Fall in Love Anymore var en av de låtar jag först fastnade för. Nilla spelar den ibland, men långtifrån på varje konsert. Jag blev riktigt glad att höra den på Söderport.

Raden av låtar om kärlek fortsätter med Head Over Heels från albumet Higher Ground. Därefter första singeln från senaste albumet Så nära - Kommer inte att sova i natt. Det är en otroligt vacker kärlekslåt som Nilla brukar anpassa slutet av texten efter den stad hon spelar i - "Vi älskar varandra när Kalmar släcks ner kommer inte att sova i natt".

Första halvan av konserten avslutas med två låtar från Nillas senaste album - En annorlunda kontaktannons och Om jag var Gud för ikväll. Den senare handlar om en förhoppning om en bättre värld. Därefter blir det en paus på ca 15 minuter.

Nilla inleder andra set med Ain't Got Much. Inspirationen till låten kommer även denna gång från en resa och handlar om att dela med sig även om det inte alltid är så mycket. Eller som Nilla säger "ibland räcker det med ett leende på bussen).

Found You är en mycket bra låt som skrevs efter att Nilla varit med i tsunamikatastrofen. Hon spelar fler låtar från senaste plattan som också bara dyker upp då och då på hennes konserter. Jag har sett det på Facebook och Salt är båda även utgivna som singlar. Dessa är bra låtar, men ännu mer gillar jag Du gav mig Fantomenringen. Det är en väldigt kul och fin låt om barndomsvänskap. 

Nilla bjuder också på några covers. Bäst av dessa är en lysande version med massor av munspel i You're Still Standing There (av Steve Earle). Den egna rariteten Blood Money / American Honey spelas efter önskemål från publiken.

Nu börjar konserten dra sig mot slutet och det visar sig att Nilla sparat det bästa till sist. Hon gör en fenomenal version av underbara Snow Leopard. Det är en suverän låt med helt magiska textrader. Min favoritrad är "I would've let him dive into my ocean but all he did was rock the boat". 

Sedan kommer den stora överraskningen och konsertens absoluta höjdpunkt. För några månader sedan mailade Nilla mig en låt som jag trodde var ny. Nää sa hon, den skrev jag för länge sedan, redan på 90-talet. Hon har pratat ett par gånger tidigare i sommar om att spela den, men det har inte blivit. Söderport i Kalmar blev alltså platsen då vi fick höra Destination Unknown live för första gången på 2000-talet. Det är en fullständigt lysande låt som aldrig är släppt på skiva. Jag hoppas det kommer att ändra sig. Så här fantastiska låtar är alldeles för bra för att ha hemma i arkivet. Och tro mig, det är inte den enda... Jag blev alldeles tagen, men hade åtminstone fattning nog att filma detta unika ögonblick. Jag hade gåshud låten igenom!

Destination Unknown följs upp av ytterligare en sanslöst bra raritet. Bite Me finns visserligen på YouTube sedan länge som en väldigt bra musikvideo, men det var först i soundtracket till Nillas självbiografi "Valhajsflickan - en sann berättelse om och av en överlevare" den gavs ut på skiva. Nu finns detta soundtrack bara i väldigt begränsat antal (100 CD som är slutsålda) så jag hoppas att även Bite Me kommer på ett album så småningom.

Allra sist spelar Nilla Higher Ground en gång till. Hennes allra bästa låt får både börja och avsluta denna magiska kväll. Tack ännu en gång, Nilla - du är helt grym!!! 

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


Destination Unknown (live för första gången på 2000-talet)




Snow Leopard




Jag har sett det på Facebook




U2 - I Still Haven't Found What I'm Looking for

Den 10 oktober 1988 släppte U2 albumet Rattle and Hum.

Rattle and Hum är en mycket bra skiva som bl a innehåller Desire, Angel of Harlem, Pride (in the Name of Love), When Love Comes to Town och All I Want is You.

Ikväll spelar min favoritsångerska Nilla Nielsen på Söderport i Kalmar. En av hennes favoritlåtar är I Still Haven't Found What I'm Looking for. En låt hon ibland spelar live. Vem vet, det kanske händer ikväll. Kom till Söderport kl. 21 så får vi se.

Så den här låten är till min goda vän Nilla - gospelversionen av I Still Haven't Found What I'm Looking for.


torsdag 9 oktober 2014

Nilla Nielsen - Not Ready

Munspel är ett fantastiskt instrument. Jag älskar munspel. Det har jag alltid gjort, men det var först för några år sedan att jag såg sambandet till mina största favoritlåtar - nästan alla innehåller munspel. Detsamma gäller nästan alla mina favoritartister - Bruce Springsteen & The E Street Band, The Rainmakers, Jason & The Scorchers, Wilmer X, Ulf Lundell, Nilla Nielsen, The Alarm, The Sinners, Steve Earle, Beat Farmers, U2, Bob Dylan, Melissa Etheridge, John Mellencamp, Southside Johnny & The Asbury Jukes, Lars Winnerbäck osv.

I morgon spelar Nilla Nielsen live på Söderport i Kalmar. Nilla spelar grymt bra munspel - inte minst i den härliga låten Not Ready. Kom till Söderport i Kalmar och lyssna i morgon 10 oktober kl. 21.00.

Här en mycket bra version av Not Ready från Engelen i Stockholm 2009. Nilla spelar här tillsammans med Lasse Lindbom och Kim Rogva.

Pogues - The Sick Bed of Cuchulainn

Grattis till James Fearnley som fyller 60 år idag. James spelar dragspel i The Pogues.

Jag har sett The Pogues live 3 gånger och har alla deras skivor. De har gjort många bra låtar, t ex The Sick Bed of Cuchulainn, Sally MacLennane, Dirty Old Town, If I Should Fall from Grace With God, Fairytale of New York, Turkish Song of the Damned och Young Ned of the Hill.

Här en liveversion av The Sick Bed of Cuchulainn.


onsdag 8 oktober 2014

Nilla Nielsen - Goodbye

På fredag den 10 oktober spelar Nilla Nielsen live på Söderport i Kalmar. Läs mer om detta här.

Nilla kommer förstås att spela sin egen sköna musik på fredag och hon har väldigt många bra låtar. Några av mina favoriter är Higher Ground, Så nära, Bite Me, Himmelen måste saknat sin ängel, Not Ready, Kommer inte att sova i natt, Du gav mig Fantomenringen, Snow Leopard, Ain't Got Much och Goldfish in a Bowl.

Nilla är en mycket god vän och en av våra gemensamma favoritartister är Steve Earle. Tidigare idag skrev jag ett inlägg om hans låt Goodbye. Här gör Nilla en grym cover av denna otroliga låt. Även hon kan spela munspel :)


Steve Earle & Emmylou Harris - Goodbye

Steve Earle är en mycket bra artist som gjort massor av bra låtar.

Några av mina favoriter är Hard-Core Troubadour, I Feel Alright, Guitar Town, Copperhead Road, Johnny Come Lately, Goodbye, You're Still Standin' There, Taneytown, Another Town, Fearless Heart, Promise You Anything, The Devil's Right Hand och The Galway Girl.

På fredag spelar Nilla Nielsen live på Söderport i Kalmar. Hon gillar också Steve Earle. Här är en av hennes favoritlåtar - Goodbye.




Emmylou Harris har också gjort en bra version av Goodbye

tisdag 7 oktober 2014

Nilla Nielsen - Så nära

De senaste 3 åren har jag haft det stora nöjet att jobba med Nilla Nielsen. Jag hjälper till med promotion, hemsida, Facebook och diverse annat. Det är otroligt kul och en av de allra bästa sakerna är att jag får möjlighet att se Nilla spela live väldigt mycket. För mig som både älskar att gå på konserter och Nillas musik är detta en nästan oslagbar kombination. Jag har sett Nilla spela live hela 90 gånger och på fredag är det dags igen.

Den 10 oktober kl. 21.00 spelar Nilla Nielsen nämligen live på Söderport i Kalmar. Det är bara drygt 2 månader sedan förra gången Nilla spelade på Söderport och det var så kul att nu är hon tillbaks igen. Om du är i Kalmar eller inte har mer än typ 12 timmars restid - kom och lyssna! Läs mer om spelningen här.

Nilla har gjort skrivit väldigt många bra låtar, men en av mina allra största favoriter är Så nära. Här en liveversion från Ängelholm i november 2013.


John Mellencamp - Get a Leg Up

Grattis till John Mellencamp som fyller 63 år idag. John har nyligen släppt albumet Plain Spoken. Jag har beställt det på CD, men inte hunnit få det ännu.

Som tur är har jag alla andra skivor Mellencamp gjort och där finns hur många bra låtar som helst. Några av mina favoriter är Hotdogs and Hamburgers, R.O.C.K. in the U.S.A., Authority Song, Lonely Ol' Night, Paper in Fire, Check it Out, Hurts So Good, I Need a Lover, Jack & Diane, Justice and Independence '85, Pink Houses, Rain on the Scarecrow och Rumbleseat.

Här musikvideon till en annan höjdare - Get a Leg Up