tisdag 31 december 2013

2013 var ett grymt musikår

2013 blev ännu ett fantastiskt musikår. Jag har sett och lyssnat på hur mycket bra musik som helst. Här är några av årets höjdpunkter:

2 grymma konserter med Dan Baird & Homemade Sin i Helsingör och Malmö. Ett av världens bästa rockband.

4 fantastiska konserter med Bruce Springsteen & The E Street Band i Stockholm och Köpenhamn. Hela Born to Run 1:a dagen, hela Darkness on the Edge of Town 2:a dagen och hela Born in the USA 3:e dagen i Stockholm samt hela Born to Run i Köpenhamn.

Lysande konsert med Bon Jovi i Köpenhamn.

Strålande konsert med Lars Winnerbäck i Karlskrona.



Efterlängtad konsert med Del-Lords i Malmö.

Suverän rockmusikal om Kal P. Dal i Malmö.

Jag har även sett Per Persson, Joddla Med Siv, Docenterna, Squeak, John Bull Band, Cajsa Ziik och Sarah MacDougall (Kalmar), Stiftelsen (Helsingborg), Calle Kristiansson (Åhus), Dan Hylander & Orkester (Ystad), John Pohlmans Orkester och Jill Johnsson (Norrköping).

Men framförallt har jag sett fantastiska Nilla Nielsen 26 gånger. Nilla är en strålande sångerska och låtskrivare. Hon är en magnifik liveartist. Hon är en underbar vän som jag har förmånen att jobba med.

Nilla är en unik artist, men ibland påminner hon om Springsteen... Nilla tycks precis som Bruce ha ett kassavalv med undangömda mästerverk... Ibland kan jag få ett mail från Nilla med en ljudfil, ofta helt utan någon kommentar. Jag laddar ner låten och börjar lyssna. Sedan sitter jag bara och gapar av stum beundran... Några av dessa låtar är bland det bästa hon någonsin gjort, som en av låtarna jag fick häromdagen. Jag blir lika glad varje gång detta händer.

Jag avslutar året med ett par rariteter från Nilla som inte finns på någon skiva.

Bite Me är en grym rocklåt som inte finns med på något album, men som funnits som skön musikvideo på YouTube ett antal år. Här är den dock i en lysande liveversion från Landskronakarnevalen i somras. Nilla Nielsen (sång, gitarr), Niklas Ekelund (gitarr), Erik Urban (bas) och Bengt Johnson (trummor).



Make Me Believe dök helt plötsligt upp på den sköna livespelningen på Nilsson's i Ängelholm i november. Denna vackra låt finns inte heller med på något album och Nilla hade inte spelat den live sedan mitten av 90-talet.

onsdag 25 december 2013

Pogues - Fairytale of New York

Grattis till Shane MacGowan som fyller 56 år idag.

Shane var låtskrivare och sångare i The Pogues, som gjort världens bästa jullåt - Fairytale of New York.

De har även gjort många andra bra låtar, som t ex Sally MacLennane, The Body of an American, Young Ned of the Hill, The Sick Bed of Cuchulainn, If I Should Fall from Grace With God, Streams of Whiskey, A Rainy Night in Soho och Turkish Song of the Damned.

Här en bra liveversion av Fairytale of New York med The Pogues och Kirsty MacColl.


tisdag 24 december 2013

Lone Justice - Wheels

Maria McKee´s gamla band Lone Justice var ett av mina stora favoriter på 80-talet.

Lone Justice släppte bara 2 studioalbum, men massor av bra låtar. Några av de bästa är I Found Love, Ways to be Wicked, East of Eden, Don't Toss Us Away, You are the Light, The Gift och Dixie Storms.

Här ett liveklipp med Wheels


lördag 14 december 2013

Kal P. Dal - en rockmusikal


Den 23 november såg jag, Mikael, Maria och Nicklas rockmusikalen om Kal P. Dal på Slagthuset i Malmö.

Kal P. Dal har alltid varit en stor favorit och jag såg honom t o m live en gång i slutet av 70-talet. Det kommer jag knappt ihåg, men jag har desto fler minnen från alla fester med Kal P. Dal på stereon...

Jag hade ganska höga förväntningar på rockmusikalen, alla jag känner som sett den tidigare tyckte den var mycket bra. Den visade sig dock vara ännu bättre än vad jag hade trott. Det var massor av bra musik, härligt skånskt snack och många skratt.

Handlingen utspelar sig i Bellatrixstudion i Malmö när Kalle spelar in debutplattan Till mossan. Nic Schröder gör huvudrollen som Kal P. Dal helt lysande och Sven Melander är bra som skivbolagsdirektör från Stockholm och den tradige Mikael Wiehe.

Nästa helg går de sista föreställningarna av Kal P. Dal - en rockmusikal. Ta chansen - du kommer inte att ångra dig.

Ensemble
Nic Schröder - Kalle Pedal
Mikael Jepson - Janne Knuda
Sylvester Schlegel - Mårten Micro
Martin Axén - Bronco Nyman
Jens Andersson - Jo-Jo Kamp
Cornelius Löfmark - Peps Persson, Lord Kneg m fl
Sanna Persson Halapi - Maj-Brittan Ljunggren, Lotta Love
Olof Gustafsson - Jonnie, Flex m fl
Linn B. Mannheimer - Karolin Jönsson
Sven Melander - Gunnar Bergström, Mikael Wiehe



torsdag 12 december 2013

Dan Baird - Dan Takes Five

Grattis till Dan Baird som fyller 60 år idag. Dan är tillsammans med sitt band Homemade Sin ett av världens bästa rockband.

Dan Baird har alltsedan tiden i Georgia Satellites varit en av mina största favoriter. Det finns hur många bra låtar som helst med honom och jag har sett 8 lysande konserter med honom.

Några av mina favoritlåtar är I Love You Period, Two for Tuesday, Crooked Smile, Dixie Beauxderaunt, L'il Bit och Younger Face . Några favoriter med Georgia Satellites är Keep Your Hands to Yourself, Six Years Gone, I Dunno, Dan Takes Five, Railroad Steel och Battleship Chains.

Här en video jag spelade in i Malmö i våras - Dan Takes Five


måndag 9 december 2013

Magisk spelning med Nilla Nielsen i Ängelholm

Den 8 november såg jag Nilla Nielsen live på Nilsson's i Ängelholm. Jisses vilken magisk spelning hon bjöd på.

Det var kul att se några gamla kompisar i publiken - Claes, Paul och Christina hade jag inte sett på massor av år. Kvällen började med förbandet Håkan & Camilla som spelade flera bra låtar.

Nilla inledde med den kärlekslåten Kommer inte att sova i natt, som följdes av den första låt hon skrev - The Girl You Used to Know.

Ain't Got Much skrev Nilla efter en resa till Nepal och handlar om att dela med sig. Därefter kom den fantastiska Så nära, som jag tycker är en av Nillas absolut bästa och vackraste låtar. Redan efter 4 låtar märktes det att denna kväll skulle bli något utöver det vanliga. Publiken satt knäpptyst och lyssnade på Nillas sköna röst och fina sånger. Det var även gott om roligt mellansnack och mycket skratt mellan låtarna.

Tempot ökade i grymma You Should Know By Now där Håkan ackompanjerade på tamburin, för att åter sakta ner i den finstämda Sima, som handlar om en föräldralös liten flicka Nilla mötte under en resa i Indien.

Not Ready är alltid lika kul att höra. Dels för att det är en mycket bra låt, dels för att Nilla spelar munspel och dels för att den har en kul historia som hon bjuder publiken på.

Sedan var det dags för kvällens absoluta höjdpunkt. När jag före konserten fick se spellistan såg jag en låt jag inte kände igen. Jag tog för givet att det var en cover jag inte kände till, men så var det inte alls. Make Me Believe är en låt Nilla skrev när hon var ungefär 17 år. Den finns inte på skiva och hon hade inte spelat den live sedan mitten av 90-talet. Inför låten bjöd Nilla på något av det charmigaste mellansnacket någonsin:
"Han sa att han skulle se till att jag aldrig kom nånstans i musikbranschen, men han hade ju fel för jag är i Ängelholm nu"
Nu var det inte bara mellansnacket inför låten utan Make Me Believe är en helt suverän låt och jag undrar för jag vet inte vilken gång i ordningen på hur många fler kanonlåtar Nilla har på lager...

Det blev fler sköna låtar i form av The UFO Song (the Guinea Pig Song) samt Jag har sett det på Facebook, Håll mig och En annorlunda kontaktannons från senaste albumet.

En i publiken önskade Nillas vackra/sorgsna Himmelen måste saknat sin ängel, som hon skrev efter tsunamin i Thailand till alla saknade. Nilla skadades själv svårt i tsunamin och spelar ganska sällan detta mästerverk live, men under denna finstämda kväll passade den alldeles utmärkt.

Himmelen följdes av Man from the North och sedan Nillas största hit, Goldfish in a Bowl, som finns med på soundtracket till filmen Hata Göteborg. En kul grej med Nilla är att när hon är på riktigt spelhumör och sjungit ganska länge en kväll är det precis som någonting händer med hennes röst och den får ytterligare en dimension. Det märks allra mest i låtar där hon tar i riktigt ordentligt, som t ex Hallelujah och Piece of My Heart. De sjöng hon inte denna kväll, men däremot fanns det med i Goldfish in a Bowl. Avslutningen på konserten var helt fantastisk.

En av de första gångerna jag pratade med Nilla (sommaren 2010) kommer jag ihåg att jag sa till henne att jag gillade en video hon hade på YouTube, men som jag inte hittat på någon av hennes skivor. Hon skrattade och sa att det måste vara Bite Me. Sedan höll jag på att önska den inför varje spelning jag såg med henne, men det dröjde ända tills min 43:e spelning (december 2012) jag äntligen fick höra den live. Då var det som en julklapp till mig, vilket jag blev mycket glad för. Sedan dess spelar hon den då och då. Det gör hon helt rätt i för det är en lysande rocklåt som funkar lika bra med helt band som akustiskt solo.

Bite Me följdes av min allra största favoritlåt med Nilla - Higher Ground. Det var den första låt jag hörde med henne och det är fortfarande min största favorit. Den är helt magnifik.

Inför och under konserten hade jag önskat låten Snow Leopard. Eftersom Nilla inte spelade den när jag önskade den trodde jag hon skulle låta bli, men nu kom den som en överraskning på slutet istället. Efter ett helt oplanerat mellansnack om bl a operativsystemet med samma namn kom Nilla av sig lite när hon skulle börja spela. Efter några sekunder hör jag henne "Peter hur går den nu?"... "du har ju hört den 1 000 gånger"... efter lite skratt började hon dock spela och bjöd på en skön version av en skön låt.

Fredagskvällens magiska konsert på Nilsson's i Ängelholm avslutades med Om jag var Gud för ikväll. Den påminde mycket om den magiska spelningen på Kulturhuset i Vaerlöse i våras. Precis som då spelade Nilla sina egna fantastiska låtar inför en mycket lyssnande publik.

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


Make Me Believe (live för första gången sedan mitten av 90-talet)



Bite Me (lysande rocklåt som även är grym akustiskt)



Goldfish in a Bowl (vilken sångröst!)



Så nära (mycket vacker låt)




söndag 8 december 2013

Mycket bra konsert med Del-Lords i Malmö

The Del-Lords har alltid varit ett av mina största favoritband. De släppte flera grymma skivor på 80-talet, speciellt Based on a True Story, innan de splittrades 1990. Jag trodde aldrig jag skulle få se detta lysande rockband live, men 20 år senare började de spela tillsammans igen och den 21 november kom de till ett utsålt St Gertrud i Malmö och gjorde en mycket bra spelning.

Scott "Top Ten" Kempner, Eric Ambel och Frank Funaro är kvar medan Steve Almaas har tillkommit. Jag är inte jätteförtjust i deras senaste skiva, Elvis Club, men live var låtarna bättre och dessutom fick jag höra de flesta av mina gamla favoriter i Malmö.

De öppnade bra med Jumpin' in the Night, True Love och Burning in the Flame of Love. Sedan var det dags för den lysande Cheyenne. Det är precis den här typen av gitarrbaserad rock jag gillar allra bäst.

Bland de nya låtarna tycker jag When the Drugs Kick In är bäst. Trots att de inte var helt friska, speciellt Eric Ambel var jätteförkyld, lät det mycket bra. Konserten var uppdelad i 2 set och under pausen passade jag på att köpa 2 skivor med outtakes.

Min allra största favoritlåt med Del-Lords är Judas Kiss. Den var mycket bra, även om jag gillar den ännu bättre i lite högre tempo.

Scott Kempner var märkbart tagen av Lou Reeds bortgång nyligen och pratade en del om när Del-Lords varit förband åt honom på 80-talet, varpå de spelade en cover av Velvet Undergrounds I'm Waiting for the Man.

Det var fullt ös i How Can a Poor Man Stand Such Times and Live, Get Tough och inte minst I'm Gonna Be Around.

Det är ganska ovanligt med ett band där alla bandmedlemmar sjunger, men det gör Del-Lords. Scott Kempner sjunger många låtar, Eric Ambel några, men också både Frank Funaro och Steve Almaas.

Extranumren var briljanta. Stay With Me var grym med härlig allsång. Jäklar vilken bra rocklåt! Trummisen Frank Funaro sjöng förstås i I Play the Drums!



Jag hade väntat många år på denna konsert, men det var den verkligen värd. Det var Del-Lords sista spelning under Europaturnén, men jag hoppas det inte dröjer länge innan de kommer hit igen.

Del-Lords
Scott Kempner (Sång & gitarr)
Eric Ambel (Gitarr & sång)
Frank Funaro (Trummor & sång)
Steve Almaas (Bas & sång)

Cheyenne



Judas Kiss



I'm Gonna Be Around



Stay With Me