måndag 27 maj 2013

Min 50:e konsert med Nilla Nielsen - i Helsingör


Den 10 maj åkte jag, Nilla och Erik till Helsingör i Danmark där Nilla hade en spelning på Holger Danske Bar. Efter lite inledande strul blev även detta en mycket bra konsert. Det var också 50:e gången jag såg Nilla live.

Jag och Nilla var lite sent ute så vi missade färjan med en minut. Nästa färja gick visserligen en halvtimme senare, men att sitta och vänta på Knutpunkten i Helsingborg sent en fredagskväll är verkligen ingen höjdare... Nåja när vi väl kom över väntade Erik, som hunnit med färjan på oss och vi gick en kort promenad till Holger Danske Bar med sina mysiga källarvalv och mycket trevlig personal.

Det var en sen spelning. Nilla gick inte på scen förrän 23.30, men det skulle visa sig bli hur kul som helst. Nilla inledde med sköna Kommer inte att sova i natt, Baby Can I Hold You (cover av Tracy Chapman) och The Girl You Used to Know (som hon skrev till sin danska pappa).

Det var en kul publik som verkligen uppskattade bra musik en sen fredagskväll. Framförallt fick Nilla stora applåder för sina egna låtar, som t ex The UFO Song (the Guinea Pig Song) och de fantastiska Så nära och Higher Ground.

Not Ready med skönt munspel lät grym liksom Snow Leopard som har några av de bästa textrader jag hört.

Från senaste plattan spelade Nilla även Håll mig, En annorlunda kontaktannons, Vänster och höger och Om jag var Gud för ikväll.

Hon sjöng mycket bra även på sina äldre låtar på engelska, Ain't Got Much och You Should Know By Now.

Nilla spelade även några av sina favoritcovers. Några av de bästa var Ironic (Alanis Morissette), You're Still Standing There och Goodbye (Steve Earle), Free Fallin' (Tom Petty) och What's Up (4 Non Blondes).

När klockan hade passerat en bit efter 01 på natten hade Nilla egentligen tänkt avsluta, men publiken ville höra ännu mer så det blev flera extranummer, bl a Knockin' on Heaven's Door (Bob Dylan) och en helt suverän version av Piece of My Heart (Janis Joplin).

Då vi inte ville missa ännu en färja packade vi ihop ganska snabbt och tackade de härliga värdarna Tine och Nicolai och gick tillbaka i den sköna natten. På vägen stötte Nilla och Erik på en ny kompis...

Även om jag borde ha lärt mig vid det här laget kan jag inte låta bli att förundras över vilken professionell artist Nilla Nielsen är. Det verkar inte ha någon betydelse om det strular till sig lite före en spelning eller om det är något annat som dyker upp. Hon löser det och när hon står på scen levererar hon den ena fantastiska konserten efter den andra. Jag har sett henne live 50 gånger, men det kommer att bli många många fler. Tack än en gång Nilla - du är grym!!!

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)


Not ReadySnow LeopardPiece of My Heart
Inga kommentarer: