måndag 22 april 2013

Mycket bra konsert med Nilla Nielsen på Ven


På Påskdagen den 31 mars åkte jag med Nilla Nielsen till Ven för att se hennes första spelning där för året. Det kommer att bli många fler i sommar. Erik följde också med. Precis som i höstas bjöd Turistgården på mycket god mat.

Efter två 4-timmarskonserter på två dagar hade Nilla fullständigt spelat sönder fingrarna (hon spelar utan plektrum) så hon fick lagas med lite tejp - dock inte med silvertejp, även om den kom till användning den också när mic-stativet behövde lite stabilitet...

Nilla satt och repade lite på hotellrummet och börjar helt plötsligt börja spela en av mina allra största favoritlåtar - Because the Night (Bruce Springsteen / Patti Smith). Nilla hade aldrig spelat den live tidigare, men det lät riktigt lovande...

Nilla inleder konserten mycket bra med sköna versioner av Kommer inte att sova i natt, Baby Can I Hold You (Tracy Chapman cover) och inte minst The Girl You Used to Know, som Nilla skrev till sin pappa.
Efter det en otrolig version av Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind. Så nära är en av Nillas absolut bästa låtar och ikväll är den helt grym!

En av Nillas många talanger är att växla mellan engelska och svenska i en och samma låt. Ett utmärkt exempel på detta är Me and Bobby McGee (Janis Joplin) och den svenska översättningen Anna och mej (Lalla Hansson), där Nilla växlar fram och tillbaka flera gånger. Inte så konstigt att hon får stora applåder efteråt.

En av gästerna för kvällen i publiken var Nationalteaterns trummis Håkan Nyberg (som även spelat med många andra som t ex Björn Afzelius). Passande nog spelade Nilla Men bara om min älskade väntar.

Andra låtar som får välförtjänt uppskattning är de egna Not Ready (alltid lika härligt att höra Nilla spela munspel), En annorlunda kontaktannons, Ain't Got Much och The UFO Song (the Guinea Pig Song).

Jag har aldrig hört någon annan sjunga Leonard Cohens Hallelujah vackrare än vad Nilla gör och kvällens version var en av de bästa jag hört med henne. Det blir stormande applåder och en skön kommentar från en kvinna bakom mig... "Så jäkla bra"!

Piece of My Heart är en annan låt Nilla sjunger grymt i. En annan höjdpunkt var medleyn That's All Right / Blue Suede Shoes / Blåa sko' / SJ.


I den egna låten You Should Know By Now växlar Nilla plötsligt över i U2:s bästa låt Sunday Bloody Sunday.

Som sagt. Det händer mycket när en inspirerad Nilla står på scen. Det verkar inte spela någon roll att hon har ont och på nytt får tejpa blödande fingrar.

På slutet kommer äntligen liveversionen av Because the Night - helt sanslöst bra. Dessutom blir jag förstås mycket glad när Nilla tillägnar mig låten!!! :))

Avslutningsvis fler egna mästerverk, Snow Leopard, Higher Ground och allra sist Head Over Heels. Den kom på begäran när egentligen spelningen var slut...

38 låtar under nästan 4 timmar - för tredje dagen i rad. Vilken otrolig liveartist Nilla Nielsen är!!!

Band
Nilla Nielsen (sång, gitarr, munspel)

Inga kommentarer: