onsdag 13 mars 2013

Joan Jett och The Runaways

The Runaways var ett ungt tjejband från Los Angeles som slog igenom i mitten av 70-talet och bara spelade några år tillsammans. Det byttes lite bandmedlemmar, men när de slog igenom bestod Runaways av Cherie Currie (sång), Joan Jett (gitarr), Lita Ford (gitarr), Jackie Fox (bas) och Sandy West (trummor). För några år sedan kom en mycket bra film om bandet som heter The Runaways med Dakota Fanning (Currie) och Kristen Stewart (Jett) i huvudrollerna.

Efter The Runaways splittrats bildade Joan Jett kompbandet The Blackhearts. I Love Rock'n'Roll är en cover av The Arrows. Joan Jett spelade in den redan 1979 med Steve Jones och Paul Cook från Sex Pistols, men gjorde en nyinspelning av den 3 år senare. Det blev en enorm hit.Joan Jett är rock'n'roll rakt igenom. Jag såg en mycket bra spelning med Joan Jett & The Blackhearts på Sweden Rock Festival 2011 där hon nog var den coolaste rockartisten av alla. Det finns även en strålande live-DVD med Joan Jett.

Joan Jett hade en av huvudrollerna i filmen Light of Day med bl a Michael J Fox. Jag har filmen på ett gammalt videoband och har letat efter den på DVD i många år utan framgång. Titellåten från Light of Day är skriven av Bruce Springsteen.

Bästa låtar med The Runaways
I Love Playin' With Fire
Cherry Bomb
You Drive Me Wild
Wasted
Queens of Noise

Bästa låtar med Joan Jett
I Love Rock'n'Roll
I Hate Myself for Loving You
Bad Reputation
Light of Day
Crimson and Clover


Inga kommentarer: