onsdag 13 februari 2013

Best of 2010

2010 var ett mycket bra musikår - kanske det allra bästa på 2000-talet. Det kom 2 makalöst bra album: Higher Ground (Nilla Nielsen) och Halcyon Times (Jason & The Scorchers). Även Melissa Etheridge, Alarm, Bones och Quireboys släppte mycket bra skivor.

Har jag glömt Bruce Springsteen kanske någon frågar - inte alls. The Promise: The Darkness on the Edge of Town story är en helt fantastisk bra box, men eftersom Darkness utkom 1978 räknar jag inte detta som ett nytt album. Flera tidigare outgivna låtar finns dock med i listan över bästa låtar.


Halcyon Times är Jason & The Scorchers första studioalbum sedan 1996. Det är en grymt bra skiva, som innehåller massor av bra låtar, t ex Golden Days, Moonshine Guy, Mona Lee, Gettin' Nowhere Fast och Mother of Greed. Många andra år hade denna varit en solklar etta på mina albumlistor, men...

Higher Ground av Nilla Nielsen är ett rent mästerverk. När jag köpte skivan av Nilla bad hon mig recensera den (läs recensionen här). Jag lyssnade på skivan i bilen och gillade den direkt. Sedan dess har jag hört den otaliga gånger och jag blir bara mer och mer övertygad om att denna vackra sångerska från Helsingborg är bland det bästa som hänt svensk musik på massor av år. Det finns inte en dålig låt på plattan, men det finns flera som är fullkomligt lysande. Allra bäst är titelspåret Higher Ground, men även Snow Leopard, I Don't Know How to Fall in Love Anymore, The UFO Song (the Guinea Pig Song), Head Over Heels, Then You Said I Made You Feel Unfaithful och Salt är grymt bra. Nilla Nielsen är en fantastisk låtskrivare med en helt underbar röst. Nillas skivor är suveräna, men hon är faktiskt ännu bättre live. Jag såg henne många gånger tillsammans med Dan Hylander & Orkester under 2010, men även 2 konserter på egen hand. Higher Ground är årets bästa album och Nilla Nielsen är Sveriges bästa sångerska!

När det gäller Bruce Springsteen så blir man förundrad gång på gång. Jag vet förstås att han skrev massor av musik på 70-talet och att många låtar inte gavs ut, men jag trodde ändå han tömt det mesta och bästa ur valven i samband med Tracks. Men här kommer ännu en box full med lysande outgivna låtar, t ex Save My Love, Talk to Me (som han gav till Southside Johnny) och Outside Looking in. Dessutom nya singeln Wrecking Ball, som även kom på albumet med samma namn 2012. Makalöst!

Jag har aldrig sett så många konserter tidigare som jag gjorde under 2010. Det har varit otroligt roligt att se så mycket bra musik och det är ett år jag aldrig kommer att glömma. Den började i mars med att jag åkte till Oslo för att se en fantastik konsert Bob Walkenhorst & Jeff Porter. Jag har sett Eldkvarn, Sabaton och Twisted Sister, John Fogerty, Docenterna, Ulf Lundell och Dan Reed. Jag såg massor av bra spelningar under 4 dagar på Sweden Rock Festival - bl a D-A-D, Quireboys (2 ggr), Guns n'Roses, Aerosmith, Sator, Gary Moore, Billy Idol, Bachman & Turner, Dan Reed och Bonafide. Jag såg som sagt 2 fantastiska konserter med Nilla Nielsen. Framförallt har såg Dan Hylander & Orkester. Det blev 8 konserter under 2010.

Bästa låtar
1 Nilla Nielsen - Higher Ground
2 Jason & The Scorchers - Golden Days
3 Nilla Nielsen - Snow Leopard
4 Bruce Springsteen - Save My Love
5 Nilla Nielsen - I Don’t Know How To Fall in Love Anymore
6 Bruce Springsteen - Talk to Me
7 Bruce Springsteen - Outside Looking in
8 Bruce Springsteen - Wrecking Ball
9 Bones - Every Little Thing
10 Nilla Nielsen - Then You Said I Made You Feel Unfaithful
Svenska: Nilla Nielsen - Higher Ground

Bäst album
1 Nilla Nielsen - Higher Ground
2 Jason & The Scorchers - Halcyon Times
3 Melissa Etheridge - Fearless Love
4 Alarm - Direct Action
5 Bones - Screwed, Blued and Tattooed
Svenska: Nilla Nielsen - Higher Ground
Live: Southside Johnny & The Asbury Jukes - Jukes At the Bottom Line

Bästa konserter
1 Bob Walkenhorst & Jeff Porter - John Dee, Oslo
2 D-A-D - Sweden Rock Festival, Norje
3 Sator - Sweden Rock Festival, Norje
4 Guns n’Roses - Sweden Rock Festival, Norje
5 Dan Hylander & Orkester - St Gertrud, Malmö
6 Nilla Nielsen - Compagniet, Karlshamn
7 Quireboys - Sweden Rock Festival, Norje
8 Docenterna - Garaget, Hammenhög
9 Dan Hylander & Orkester - Kristianstadsdagarna, Stortorget, Kristianstad
10 Nilla Nielsen - Ölhallen, Karlshamn

Inga kommentarer: