lördag 4 juni 2011

Nilla Nielsen - Salt

Idag är det 1 år sedan Nilla Nielsen släppte albumet Higher ground, som är det bästa album som släpptes förra året - av alla, svenska och utländska. Det är en helt fantastisk platta.

Förra sommaren recenserade jag skivan - läs hela recensionen här. Nedan finns utvalda delar av denna.

Läs även mina topplistor för årets album respektive låtar för 2010. Nilla toppar båda!


Den 28 november 2009 såg jag Dan Hylander & Janne Bark Band på Compagniet i Karlshamn. En av musikerna i bandet var en mycket vacker sångerska/gitarrist med långt blont hår som heter Nilla Nielsen. Under konserten fick vi även höra 2 av Nillas egna låtar. Jag gillade dem redan denna första gång jag hörde dem.

Albumet inleds med Then you said I made you feel unfaithful, som är en bra låt. Därefter kommer Salt, som är den första låt Nilla ger ut på svenska. Salt är en mycket vacker ballad på samma tema som många andra låtar på skivan (komplicerade relationer och olycklig kärlek). Jag ser fram emot fler låtar på svenska av Nilla.

Textraderna ”Dina läppar smakar salt” (ur Salt) och ”He made me think I’d wanna have his babies” (ur Snow Leopard) är helt lysande. Nilla Nielsen har skrivit alla låtarna själv och det märks verkligen vilken bra textförfattare hon är (inte bara genom dessa 2 exempel).

Bästa låten på albumet är dock titelspåret Higher ground, som är en fantastiskt vacker ballad. I denna låt kommer verkligen Nillas härliga röst verkligen fram. Detta är en av de absolut bästa låtar som har släppts av någon artist under 2010.

I Snow leopard skiljer återigen Nillas röst ut sig. Detta är också en låt med lite högre tempo än de flesta andra och texten är återigen lysande.

En låt som är helt annorlunda än de övriga på albumet är The UFO song (the guinea pig song). Dels är tempot i låten högre, men framförallt är texten helt annorlunda alla andra. Vilket exakt budskap som döljer sig bakom metaforerna vet jag inte, men att Nilla Nielsen har ett starkt miljöengagemang är välkänt. Detta framgår även av låten Hymn for orangutan (lullaby for the wounded).

Sista låten på skivan I don’t know how to fall in love anymore, är också en av de bästa (nästan lika bra som Higher ground). Detta är en helt fantastiskt låt. Denna tror jag dock inte kan bli bättre med ett helt band bakom sig - den är helt perfekt med Nillas röst och en akustisk gitarr. Texten är briljant - sorglig och hoppfull på samma gång.

Nästan alla låtar på Higher ground är bra, men framförallt innehåller den de 5 bästa låtarna Nilla Nielsen gjort - Higher ground, I don’t know how to fall in love anymore, Snow leopard, Salt och The UFO song. Den enda som kan konkurrera bland hennes tidigare låtar är Bite me (från 2001). Denna rocklåt har Nilla aldrig släppt på skiva (finns en kul video på YouTube).


Med riktigt bra artister blir ofta låtarna ännu bättre live än på skiva. Så är det även med Nilla Nielsen. Även om Higher ground och Salt är mycket bra på skivan kan jag lova att de lyfter ännu ett snäpp när Nilla spelar tillsammans med ett riktigt bra band.

Inga kommentarer: