torsdag 30 september 2010

Bruce Springsteen - Johnny 99

Den 30 september 1982 släppte Bruce Springsteen Nebraska. En skiva som var helt annorlunda än hans tidigare.

Nebraska är mycket bra, men ändå inte i samma klass som Springsteens bästa skivor. Den innehåller dock flera lysande låtar, som t ex Atlantic City, Johnny 99, Nebraska och Reason to believe.

Här ett bra liveklipp från Paris 1985 - Johnny 99.

tisdag 28 september 2010

Jason & The Scorchers - Harvest moon & If money talks

Den 28 september 1989 såg jag och Mikael en lysande konsert med Jason & The Scorchers på Mejeriet i Lund. Det var första gången av såg detta fenomenala band live - det har jag gjort ytterligare 2 gånger. Förband denna kväll för 21 år sedan var Rosie Flores.

Tyvärr missade jag dem när de var i Malmö för en månad sedan, men hoppas Pontus Snibb får med sig sina bandkompisar till Sverige fler gånger inom snar framtid.

Jason & The Scorchers har alltid varit ett av mina allra största favoritband sedan jag började lyssna på dem i mitten av 80-talet. Detta är rock'n'roll när den är som bäst.

I våras släppte de årets bästa utländska album - Halcyon times.

Här ett liveklipp med 2 härliga låtar - Harvest moon och If money talks. Pontus Snibb är dock inte med i detta klipp - istället har man lånat in Georgia Satellites gamla trummis, Mauro Magellan. Warner Hodges på gitarr är helt grym.

måndag 27 september 2010

Tracy Chapman - Talkin' bout a revolution

Tracy Chapman har gjort många bra låtar, men få har varit så bra som de som fanns med på hennes debutplatta från 1988.

På skivan finns bl a Talkin' bout a revolution, Fast car, Across the lines, Baby can I hold you, och If not now.

Första låten på skivan är Talkin' bout a revolution - här i en liveversion, som jag tror är från en av konserterna under Amnesty tour 1988.

söndag 26 september 2010

Lone Justice - Don't toss us away

Dags igen för en låt med en av världens bästa sångerskor - Maria McKee. Detta är en låt med hennes gamla band - Lone Justice.

Vilken otrolig röst denna sångerska har.

Liveklipp med Don't toss us away från 1986.

lördag 25 september 2010

Lars Winnerbäck - Solen i ögonen

Idag är det 12 år sedan Lars Winnerbäck släppte Solen i ögonen, som är ett av hans bästa album.

Skivan innehåller bl a Tvivel, Solen i ögonen, Pollenchock och stjärnfall, Gråa dagar och Idiot.

Jag har sett 3 bra konserter med Lars Winnerbäck. En av höjdpunkterna under alla konserterna är just låten Solen i ögonen.

Här ett liveklipp från Live i Linköping.

fredag 24 september 2010

Bryan Adams - Can't stop this thing we started

Den 24 september 1991 släppte Bryan Adams albumet Waking up the neighbours, som tillsammans med Reckless är hans bästa.

Plattan innehåller bl a Is your mama gonna miss ya, Can't stop this thing we started, Not guilty, House arrest, There will never be another tonight och All I want is you. En helt lysande rockplatta.

Jag har sett 2 bra rockkonserter med Bryan Adams. Den första var ett par månader före detta album, då Bryan Adams var förband åt ZZ Top en regnig kväll i Köpenhamn.

Här musikvideon till Can't stop this thing we started.

torsdag 23 september 2010

Bruce Springsteen - Bobby Jean

Grattis till Bruce Springsteen som fyller 61 år idag.

Jag har sett Bruce Springsteen live 14 gånger. Det finns ingen annan artist som är i närheten av vad Springsteen kan göra live. Bäst är 3 Ullevikonserter - 1985, 2003 och 2008.

Här en av Springsteens allra bästa låtar - Bobby Jean (i en grym version från Paris 1985).

onsdag 22 september 2010

Joan Jett - I love rock'n'roll

Grattis till Joan Jett som fyller 50 år idag. Joan Jett är en av de bästa kvinnliga rocksångerskorna i världen sedan mer än 30 år.

Hon har gjort massor av bra låtar, som t ex I love rock'n'roll, I hate myself for loving you, Bad reputation, Cherry bomb, Crimson and clover, Good music, Light of day och I love playin' with fire.

Det är inte många som vet att I love rock'n'roll faktiskt är en cover. Originalet gjordes av The Arrows 1975, men den är inte i närheten av Joan Jetts version.

Här musikvideon till hennes bästa låt - I love rock'n'roll som var grymt stor och spelades överallt när vi var i Österrike sommaren 1982 (singeln släpptes några månader tidigare än albumet).

tisdag 21 september 2010

Melissa Etheridge - Come to my window

Det har släppts många bra album den 21 september:

AC/DC - The razor's edge (1990)
Indigo Girls - Nomads, Indians och Saints (1990)
Melissa Etheridge - Yes I am (1993)
Sheryl Crow - The globe sessions (1998)
John Fogerty - Deja vu (all over again) (2004)
Green Day - American idiot (2004)

Här ett mycket bra liveklipp med Melissa Etheridge och Come to my window (från Yes I am).

måndag 20 september 2010

Bon Jovi - Who says you can't go home

Idag är det 5 år sedan Bon Jovi släppte albumet Have a nice day, som innehåller en del bra låtar.

En av de bästa är Who says you can't go home.

lördag 18 september 2010

Nilla Nielsen - Baby can I hold you

Idag spelar Nilla Nielsen under cykel/miljöfestivalen på Sundstorget i Helsingborg. Du som har chansen - missa det inte. För några veckor sedan såg jag en lysande spelning med Nilla på Ölhallen i Karlshamn.

Nilla Nielsen släppte i juni årets bästa svenska album - Higher ground. Plattan innehåller en mängd mycket bra låtar, t ex Higher ground, Salt, The UFO song (the guinea pig song), Head over heels, Snow leopard och I don't know how to fall in love anymore.

Nilla gör också många bra covers. Ett exempel är denna fantastiska version av Tracy Chapmans Baby can I hold you.

fredag 17 september 2010

Guns n'Roses - Dead horse

Den 17 september 1991 släpptes 3 mycket bra album. Steve Earle släppte sitt livealbum Shut up and die like an aviator och Guns n'Roses släppte Use your illusion 1 & 2.

Detta var under GnR's storhetstid och de var kanske det största bandet i världen under denna tid. Tyvärr tog det mer eller mindre slut ett par år senare.

Use your illusion 1 & 2 är båda mycket bra. De innehåller låtar som t ex Don't cry, You could be mine, Dead horse, Live and let die, Knockin' on heaven's door, November rain, Civil war och Estranged.

Här musikvideon till Dead horse.

torsdag 16 september 2010

Waterboys - The whole of the moon

Idag är det 25 år sedan The Waterboys släppte albumet This is the sea, som tillsammans med Fisherman's blues är deras bästa.

This is the sea innehåller bl a The whole of the moon, Don't bang the drum, Medicine bow och This is the sea.

Här musikvideon till The whole of the moon.

tisdag 14 september 2010

Meat Loaf - Rock'n'roll dreams come trough

Den 14 september 1993 släppte Meat Loaf Bat out of hell II - Back into hell, som var det bästa album han gjort på över 10 år.

Bat II innehöll många bra låtar, t ex I'd do anything for love (but I won't do that), Rock'n'roll dreams come trough, Out of the frying pan (and into the fire) och Good girls go to heaven (bad girls go everywhere).

Här musikvideon till Rock'n'roll dreams come trough (med Angelina Jolie).

måndag 13 september 2010

Sinners - Happy hour

Idag är det 8 år sedan jag lyssnade på en konsert från Lund med The Sinners - streamad direkt via Internet. Jag har sett Sinners live 3 gånger - alla helt suveräna konserter.

Sinners är ett av de absolut bästa svenska band genom tiderna. Tyvärr blev det endast 4 album (1988-93), men satan vad de var bra.

Den lysande sångaren Sven Köhler spelar numera i bandet The Men.

Här en låt inspelad på KB i Malmö - Happy hour.

söndag 12 september 2010

Corrs - No more cry

Idag är det 10 år sedan The Corrs släppte sitt 3:e studioalbum In blue. Plattan var tyvärr inte riktigt av samma klass som de båda första, men innehöll några bra låtar som Breathless och No more cry.

Här ett bra liveklipp med No more cry.

lördag 11 september 2010

Bruce Springsteen - Incident on 57th Street

Den 11 september 1973 släppte Bruce Springsteen sitt andra album - The wild, the innocent and the E Street shuffle. Det är ett bra album, men inte ett av Springsteens allra bästa.

Det finns dock flera klassiker med på plattan: 4th of July, Asbury Park (Sandy), Incident on 57th Street och den magnifika Rosalita (come out tonight).

Här ett liveklipp från 1978 med Incident on 57th Street.

Bruce Springsteen - My city of ruins

Här ett videoklipp med Bruce Springsteen under sändningen av "America - a tribute to heroes" - en gala till förmån för de som drabbades av terrordåden den 11 september 2001.

Låten My city of ruins är egentligen skriven om staden Asbury Park i New Jersey, men det har ju ingen betydelse. Springsteen inledde galan med denna låt.

fredag 10 september 2010

Nilla Nielsen - Head over heels

I förrgår kom Nilla Nielsens nya fina video till låten Head over heels. Jättebra låt, snygg sångerska från Helsingborg med en härlig röst, ny snygg gitarr och underbar utsikt vid Hovs Hallar.

Head over heels finns med på Nillas senaste album - Higher ground, som är det bästa svenska albumet under 2010. Higher ground utsågs även till veckans album på en tysk radiokanal häromveckan. Albumet kan köpas på t ex CDON eller Ginza.

Jag såg en suverän konsert med Nilla på Ölhallen i Karlshamn för 2 veckor sedan. Den 29 oktober är hon förband till Dan Reed på Compagniet i Karlshamn.

onsdag 1 september 2010

Suverän konsert av Nilla Nielsen i Karlshamn

I fredags åkte jag till Ölhallen i Karlshamn för att se en konsert med den bedårande Nilla Nielsen. Jag har sett Nilla tillsammans med Dan Hylander ett antal gånger och hört ett par av hennes låtar live, men detta var första gången jag skulle höra henne spela en hel konsert med eget band. Nilla hade dagen till ära även premiär på sin alldeles nya specialbyggda gitarr (lägg märke till texten på gitarrens hals).

Jag hade ganska höga förväntningar - Nillas senaste skiva är årets bästa svenska album. Men inte kunde jag tro att kvällen skulle bli så suverän. Kvällens låtar är en blandning av Nillas egna och många mycket bra covers. Inte nog med att hon sjunger som en ängel - hon har bra musiksmak också.







En av kvällens första låtar är en cover av Tracy Chapmans Baby can I hold you. Nilla gör en helt fantastisk version av denna - t o m bättre än Tracys egen. Nilla Nielsen har en helt underbar sångröst och till Baby can I hold you blir den helt perfekt. Jag är nästan stum av beundran.

I början kommer dessutom flera riktigt bra egna låtar - t ex The girl you used to know, Goldfish in a bowl och de bästa versionerna jag hört av You should know by now och inte minst Ain't got much, som är helt grym.

Valet av covers gillar jag verkligen. Nillas versioner av One of us (Joan Osborne), What's up (4 Non Blondes), Free fallin' (Tom Petty) och Goodbye (Emmylou Harris / Steve Earle) är lysande.

Allra bäst av de egna låtarna är Higher ground och Snow leopard. De är båda från Nillas senaste skiva. En annan av Nillas egna bästa låtar är Then you said I made you feel unfaithful - i en rockig version. Nilla har ett riktigt bra band med sig.

I still haven't found what I'm looking for (U2), Wonderful tonight (Eric Clapton) och Ironic (Alanis Morissette) är några andra höjdpunkter. Jag kan nästan räkna upp varenda låt...



Konserten är ca 2,5 timmar (med en kort paus i mitten), men det känns som den kunde fortsatt hela natten. Vi som var där fick en suverän konsert - ni som inte var det missade något alldeles extra. Ta chansen nästa gång Nilla Nielsen spelar.

Det var jätteroligt att få träffa Nilla igen, prata med henne och lyssna på en egen konsert med henne. Denna vackra tjej från Helsingborg med en härlig sångröst är också en mycket bra låtskrivare och en duktig musiker (extra kul att höra henne även på munspel). Dessutom är hon underbart glad och trevlig. Tack för en suverän konsert, Nilla!






Setlista (ej alla)
The girl you used to know
Baby can I hold you (cover av Tracy Chapman)
Goldfish in a bowl
You should know by now
Ain’t got much
Not ready
Hallelujah (Leonard Cohen)
Goodbye (Emmylou Harris / Steve Earle)
Snow leopard
Higher ground
One of us (Joan Osborne)
What’s up (4 Non Blondes)
Free fallin’ (Tom Petty)
Man from the north
Head over heels
Then you said I made you feel unfaithful
I still haven’t found what I’m looking for (U2)
Ironic (Alanis Morissette)
Wonderful tonight (Eric Clapton)
Me and Bobby McGhee (Janis Joplin)
That's alright mama (Elvis Presley)
No woman no cry (Bob Marley)
Come together (Beatles)
Knockin’ on heaven’s door (Bob Dylan)
Hotel California (Eagles)

Band
Nilla Nielsen (Sång, gitarr & munspel)
Niklas Ekelund (Gitarr)
Martin Ekelund (Bas)
Bengt Johnsson (Trummor)

Video av Baby can I hold you



Video av Goodbye



Video av Snow leopard