fredag 30 april 2010

Bon Jovi - Blaze of glory

Ikväll firas valborg med majbål och annat kul. Det har varit en mycket kul kväll genom åren. Får se om det blir något majbål för min del ikväll.

Bon Jovi är ett mycket bra rockband som jag tyvärr inte ännu sett live (de besöker Sverige alldeles för sällan). En låt som faktiskt inte är inspelad av Bon Jovi utan solo av Jon Bon Jovi är Blaze of glory. Trots det tillhör den mina favoriter.

torsdag 29 april 2010

Patti Smith - Because the night

En av de bästa låtar som någonsin skrivits är Because the night. Låten skrevs av Bruce Springsteen tillsammans med Patti Smith, men spelades först in av Patti Smith.

Patti Smith gjorde några andra bra låtar också, men hon är inte direkt någon stor favorit. Because the night gör hon dock grymt bra (även om det är en bra bit till Springsteens version).

onsdag 28 april 2010

Jimmy Barnes - Driving wheels

Grattis till Jimmy Barnes som fyller 54 år idag. Jimmy Barnes är Australiens bästa rocksångare och gjort många bra låtar.

Jag har tyvärr ännu aldrig sett Jimmy Barnes live, men med tanke på de videoklipp som finns på YouTube måste detta vara något alldeles extra.

Här en av många bra låtar - Driving wheels. Killen som spelar gitarr i musikvideon är Jimmy Barnes svåger, och en annan lysande rockartist - Johnny Diesel (eller Mark Lizzote som han egentligen heter).

tisdag 27 april 2010

Long Ryders - Looking for Lewis and Clark

Long Ryders är ännu ett bra rockband jag började lyssna på för ca 25 år sedan. Här musikvideon till en av deras bästa låtar - Looking for Lewis and Clark.

måndag 26 april 2010

Magnus Johansson - Till himmelen

Magnus Johansson var en sångare som släppte ett par bra album i början av 90-talet. Tyvärr finns det väldigt få YouTube-klipp på Magnus, men här är i alla fall ett med hans bästa låt - Till himmelen (tyvärr dålig kvalitet på videoinspelningen).

söndag 25 april 2010

Nilla Nielsen - Higher ground

Nilla Nielsen är en artist, som jag först nyligen upptäckt då hon är en del av Janne Bark Band som turnerar med Dan Hylander. På varje konsert sjunger Nilla ett par av sina egna sånger, som är mycket bra.

Kul att det fortsätter komma bra skånska sångerskor från Helsingborg. För ca 15 år sedan lyssnade jag mycket på Tekla.

Den låt jag hittills gillar mest är Higher ground. Här ett videoklipp från Mossagården 2009.

lördag 24 april 2010

Dan Hylander & Orkester i Jönköping

Igår såg jag åter Dan Hylander & Janne Bark Band - denna gång på Ztyle i Jönköping. Den är 3:e gången på 2 veckor, 5:e gången på mindre än 1 år och 8:e gången totalt jag ser Dan Hylander.

Tyvärr var det ganska lite folk i publiken, men det blev trots det ännu en riktig kanonkväll med Dan Hylander.

Låtlistan var något kortare än tidigare. Bäst var Bella notte, Solregn/Levandelivet, Svart kaffe, Farväl till Katalonien och Vykort vykort.

Någon undrar kanske varför man ser 3 konserter på samma turné, men Dan Hylander & Janne Bark Band är så jäkla bra att jag skulle kunna se alla (som några andra har lyckan att göra). Detta är utan tvekan ett av Sveriges bästa rockband just nu - kanske det allra bästa. Frågan är om de inte t o m är bättre än vad Raj Montana Band var på sin tid och det vill inte säga lite.

Kul också att prata med Stefan, som är vice turnéledare (och moderat från Asarum). Det var hans 62:a Hylander-konsert så där ligger jag i lä.

Låtlista
1. Bella notte
2. 21/3
3. Mamma tro mig
4. Och allt jag rymmer
5. Bara en man
6. Higher ground
7. Älskade främling
8. Min älskade stod inför rätten idag (Percys sång)
9. Vänta på att dö
10. Hymn till en snubblad vandrare (roll along)
11. Mitt i livet
12. Varje gång hon går förbi
13. Du är det vackraste
14. Solregn
15. Levandelivet
16. Svart kaffe
17. Skuggor i skymningen
18. Farväl till Katalonien
19. Vykort, vykort
20. Höst (till Eva så länge jag kan gå)

Dan Hylander & Janne Bark Band
Dan Hylander (Sång & gitarr)
Janne Bark (Gitarr & sång)
Nilla Nielsen (Gitarr, slagverk & sång)
Jannike Stenlund (Fiol, munspel, slagverk & sång - samt läppstift och klackaskor)
Johan Hängsel (Trummor & sång)
Tomas Pettersson (Klaviatur & sång)
Bobby Djordjevic (Bas & sång)

Videoklipp med Bella notte



Videoklipp med Svart kaffe

Hooters - 25 hours a day

Grattis till Rob Hyman som fyller 60 år idag. Rob spelar klaviatur och sjunger i The Hooters. Hooters gjorde massor av bra låtar under 80- och början av 90-talet.

Jag såg Hooters live på Olympen i Lund 1990. Jag har sällan sett en konsert då så många instrument har använts - och dessutom en jäkligt bra konsert.

I sommar kommer Hooters till Europa för sin 30-årsjubileumsturné, men tyvärr är alla spelningar utom 2 i Tyskland.

Här en av många bra Hooterslåtar - 2 hours a day.

fredag 23 april 2010

Dan Hylander - Du är det vackraste

Ikväll ska jag åter se Dan Hylander & Janne Bark Band live. Denna gång är det på Ztyle i Jönköping. Det är min 3:e Hylander-konsert på 2 veckor, den 5:e på mindre än 1 år och den 8:e totalt. Om jag tycker de andra varit bra? Gissa!

Dan Hylander har alltid varit en av mina största svenska rockfavoriter. Under tiden med Raj Montana Band hade jag inte börjat se så många konserter. Jag såg dock 2 på återföreningsturnén 1996. Därefter dröjde det enda till 2007 innan jag fick chansen igen. Mest berodde detta på att Dan Hylander turnerade väldigt sparsamt.

Det jag missade under alla dessa år gör jag mitt bästa för att ta igen nu. Kvällens konsert blir min 5:e på mindre än ett år. Jag tycker dessutom att Janne Bark Band är ett grymt bra band - minst lika bra som Raj Montana Band var på sin tid.

Många andra som går på Dan Hylanders konserter skriver efteråt på Facebook och andra ställen att det handlar om nostalgi. För min del handlar det inte det minsta om nostalgi. Jag tycker att Dan Hylander & Janne Bark Band är ett av Sveriges idag absolut bästa rockband.

Dan Hylander har i dagarna släppt en ny singel som är mycket bra - Du är det vackraste. Videoklippet nedan är från Nyhetsmorgon i höstas.

Ramones - Blitzkrieg bop

Den 23 april 1976 släppte The Ramones sitt debutalbum. Denna klassiker innehåller bl a Blitzkrieg bop, Judy is a punk, I wanna be your boyfriend, Now I wanna sniff some glue och Let's dance.

Ramones gjorde därefter några lika bra album medan det senare inte alls höll samma klass.

Här första låten på första skivan - Blitzkrieg bop.

torsdag 22 april 2010

Frank Zappa - Bobby Brown goes down

Vilken låt - det finns ingen annan som skulle kunna göra något liknande - Frank Zappa.

Att denna låt är Frank Zappas vet de flesta, men vad betydligt färre känner till är Frank Zappas kamp mot klåfingriga politikerfruar i Washington (PMRC) med Tipper Gore (Al Gores fru) i spetsen. De försökte förbjuda eller inskränka viss typ av musik (vad de fann oanständigt, vilket kunde vara i stort sett vad som helst). Den osannolika musikertrion Frank Zappa, John Denver och Dee Snider var de musiker som verkligen tog striden (då flera skivbolag gav efter). Se mer om detta i den roliga filmen Warning: Parental advisory, som bl a innehåller en hysteriskt rolig scen från en kyrka som bara måste ses.

onsdag 21 april 2010

Bottle Rockets - 25 hours a day

Idag är det 10 år sedan jag, Mikael, Maria, Cecilia och Jon såg Bottle Rockets live på KB i Malmö. Det var bra ös hela kvällen.

Det var många bra rocklåtar som spelades, bl a Gotta get up, Indianapolis, Welfare music och I'll be comin' around.

Här en av Bottle Rockets bästa låtar - 25 hours a day.

tisdag 20 april 2010

Ny konsert med Dan Hylander

Den 9 april såg jag genrepet med Dan Hylander & Janne Bark Band på Compagniet i Karlshamn. Den 10 april såg jag turnépremiären på Palladium i Malmö.

Nu är det fanimej dags igen. På fredag den 23 april ska jag se ny konsert med Dan Hylander & Janne Bark Band - denna gång på Ztyle i Jönköping.

Det är alltså min 3:e konsert på 2 veckor, 5:e på mindre än ett år och den 8:e totalt.

Fan av Dan Hylander? Skulle tro det...

Aerosmith - Livin' on the edge

Idag är det 17 år sedan Aerosmith släppte sitt bästa album - Get a grip.

Plattan innehåller flera av Aerosmiths bästa låtar - t ex Cryin', Livin' on the edge, Amazing och Crazy.

I sommar ska jag se Aerosmith live för första gången - på Sweden Rock Festival.

Här musikvideon till Livin' on the edge.

måndag 19 april 2010

BTO - You ain't seen nothing yet

Ett av många bra band som kommer till Sweden Rock Festival i Norje i sommar är Bachman & Turner. På 70-talet hette de Bachman, Turner Overdrive (eller BTO) och hade flera kända låtar som t ex Takin' care of business och Roll down the highway.

Den allra mest kända är förstås You ain't seen nothing yet. Här live 1988.

söndag 18 april 2010

Nazareth - Love hurts

I sommar ska jag åter se Nazareth live. Det blir på Sweden Rock Festival.

Jag, Mikael och Magnus såg dem även live 1997 när SRF hette Karlshamns Rockfestival, var mycket mindre och ägde rum i Karlshamn.

Här ett liveklipp med Nazareths mest kända låt - Love hurts.

lördag 17 april 2010

Anouk - More than you deserve

Idag ännu en vacker sångerska med härlig röst - Anouk. Holländska Anouk är mest känd för låten Nobody's wife, men har gjort flera andra bra låtar.

Här ett liveklipp med More than you deserve från 2008.

fredag 16 april 2010

Wilmer X - Bakom år 2000

Den 16 april 1988 såg jag Wilmer X live för första gången. Det var på Kulturmejeriet i Lund. Det är den bästa Wilmer-spelningen jag sett.

Den 15 april 1991 såg jag, Mikael, Felicia och Emilia Wilmer X live på KB i Malmö. Detta var också en mycket bra konsert - under Mambo feber-turnén.

De senaste åren har tyvärr Nisse Hellberg ägnat sig åt sin solokarriär. Jag hoppas dock att Wilmer X snart är tillbaka igen - det finns inte många svenska rockband som är bättre.

Det är extremt tunt med YouTube-klipp på Wilmer X. Här ett av få - Bakom år 2000.

torsdag 15 april 2010

Baby Animals - Rush you

Det kommer många bra rockband från Australien. Jimmy Barnes, Johnny Diesel, AC/DC, Cold Chisel, Midnight Oil är några exempel.

Ett mindre känt, men mycket bra Australiskt band är Baby Animals. Här med låten Rush you.

onsdag 14 april 2010

Sophie B Hawkins & Melissa Etheridge - Damn, I wish I was your lover

Ibland ser man några helt lysande duetter mellan olika artister. Dagens låt är ett sådant exempel. 1992 släppte Sophie B Hawkins albumet Tongues and tails, som bl a innehåller hitlåten Damn, I wish I was your lover.

1995 såg jag och Felicia en mycket bra livekonsert med Sophie B Hawkins på KB i Malmö.

Några år sedan sjöng Sophie låten tillsammans med en annan av mina favoritsångerskor - Melissa Etheridge. Här ser ni videoklippet från denna kväll.

tisdag 13 april 2010

Bruce Springsteen - Born in the USA

Grattis till Max Weinberg som fyller 59 år idag. Max Weinberg är världens bästa trummis och spelar i The E Street Band sedan 1974. Den som sett Bruce Springsteen & The E Street Band live glömmer inte hur Max ibland fullkomligt bankar stenhårt på trummorna.

Här ett videoklipp från en lysande konsert på Nya Ullevi i Göteborg den 4 juni 2008 - Born in the USA.

lördag 10 april 2010

Dan Hylander & Orkester i Malmö

Ikväll såg jag och Maria premiären på vårturnén med Dan Hylander & Janne Bark Band på Palladium i Malmö.

Palladium var fullsatt och det blev ännu en riktig höjdarkväll med Dan Hylander.

Även ikväll började Dan Hylander med Bella notte och därefter kom 21/3. Idag hade Jannike Stenlund tagit med sig extra läppstift, som hon använde efter munspelssolona. Skämten om läppstiftet fortsatte även ikväll, men det blev också en hel del om "klackaskorna" som hon till slut tog av och gav åt Dan Hylander att hoppa i... Det var massor av humor under kvällen. Bäst var historien om mannen som satte sig i en taxi och chauffören frågade vart han skulle: "Kör mig varsomhelst, jag behövs överallt".

Det var idel sittplatser på Palladium, vilket gjorde sitt till att publiken var lite väl tam emellanåt. Under avslutningen var det dock inte många som satt ner.

Bäst under kvällen var Solregn/Levandelivet samt avslutningen med Svart kaffe, Skuggor i skymningen, Farväl till Katalonien, Vykort vykort och Höst (bra låt, men har tyvärr ett långt tradigt solo som jag aldrig gillat) samt Nilla Nielsens Higher ground.

Det var andra kvällen i rad (och 7:e totalt) jag såg Dan Hylander. Hade jag haft möjlighet hade jag kunnat se alla spelningarna under vårturnén. Jag ser fram emot nya konserter längre fram under året. Svensk rockmusik när den är som bäst.

Låtlista
1. Bella notte
2. 21/3
3. Mamma tro mig
4. Och allt jag rymmer
5. Bara en man
6. Higher ground
7. Älskade främling
8. Min älskade stod inför rätten idag (Percys sång)
9. I hemlighet
10. Vänta på att dö
11. Hymn till en snubblad vandrare (roll along)
12. Salt
13. Under min stjärna
14. Mitt i livet
15. Varje gång hon går förbi
16. Du är det vackraste
17. Solregn
18. Levandelivet
19. Svart kaffe
20. Skuggor i skymningen
21. Farväl till Katalonien
22. Vykort, vykort
23. Höst (till Eva så länge jag kan gå)

Dan Hylander & Janne Bark Band
Dan Hylander (Sång & gitarr)
Janne Bark (Gitarr & sång)
Nilla Nielsen (Gitarr, slagverk & sång)
Jannike Stenlund (Fiol, slagverk & sång - samt läppstift och klackaskor)
Johan Hängsel (Trummor & sång)
Tomas Pettersson (Klaviatur & sång)
Bobby Djordjevic (Bas & sång)

Videoklipp med 21/3



Videoklipp med I hemlighet



Videoklipp med Salt

Brian Setzer - Summertime blues

Grattis till Brian Setzer som fyller 52 år idag. Setzer spelade förr i Stray Cats innan han blev soloartist. Han har även spelat med The Brian Setzer Orchestra, men det försöker jag förtränga.

Setzer har gjort massor av bra rocklåtar, som t ex Bobby's back, Maria, Radiation ranch, Barbwire fence, Gene and Eddie, Rebelene och The knife feels like justice. Han har även gjort flera lysande covers, bl a Summertime blues, C'mon everybody och I fought the law.

Här ett liveklipp med Summertime blues.

fredag 9 april 2010

Dan Hylander & Orkester i Karlshamn

Ikväll såg jag, Magnus och Camilla det officiella genrepet inför vårturnén med Dan Hylander & Janne Bark Band på Compagniet i Karlshamn.

Trots att det var ganska få i publiken blev det en helt lysande kväll. Lysande rock'n'roll i 2,5 timmar med ett band som hade hur kul som helst.

Dan Hylander började med en av sina bästa låtar - Bella notte och därefter kom 21/3 då också Jannike Stenlunds läppstift försvann, vilket var en återkommande punkt resten av kvällen.

Janne Bark sjöng 2 låtar och Nilla Nielsen 2. En av Nillas låtar, Higher ground är mycket bra.

Bäst under kvällens genrep var Solregn/Levandelivet samt avslutningen med Svart kaffe, Skuggor i skymningen, Farväl till Katalonien, Vykort vykort och Höst (bra låt, men har tyvärr ett långt tradigt solo som jag aldrig gillat).

Låtlista
1. Bella notte
2. 21/3
3. Mamma tro mig
4. Och allt jag rymmer
5. Bara en man
6. Higher ground
7. Älskade främling
8. Min älskade stod inför rätten idag (Percys sång)
9. I hemlighet
10. Vänta på att dö
11. Hymn till en snubblad vandrare (roll along)
12. Salt
13. Under min stjärna
14. Mitt i livet
15. Varje gång hon går förbi
16. Du är det vackraste
17. Solregn
18. Levandelivet
19. Svart kaffe
20. Skuggor i skymningen
21. Farväl till Katalonien
22. Vykort, vykort
23. Vildrosor o tistlar
24. Höst (till Eva så länge jag kan gå)

Dan Hylander & Janne Bark Band
Dan Hylander (Sång & gitarr)
Janne Bark (Gitarr & sång)
Nilla Nielsen (Gitarr, slagverk & sång)
Jannike Stenlund (Fiol, munspel, slagverk & sång)
Johan Hängsel (Trummor & sång)
Tomas Pettersson (Klaviatur & sång)
Bobby Djordjevic (Bas & sång)

Videoklipp med 21/3



Videoklipp med Och allt jag rymmer



Videoklipp med Solregn / Levandelivet

Bra Dan Hylander-konsert


Har nyss kommit "hem" efter en bra konsert med Dan Hylander i Karlshamn.

I morgon (ikväll) är det dags för en till i Malmö.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Dan Hylander - Från en till en annan

Om några timmar ska jag, Magnus och Camilla se Dan Hylander & Janne Bark Band på Compagniet i Karlshamn. Det är genrep inför vårturnén, som börjar i morgon i Malmö - då jag och Maria kommer att vara på plats.

Jag har sett Dan Hylander live 5 gånger tidigare. Senast den 28 november 2009 på just Compagniet.

Från den kvällen är låten Från en till en annan.

Bob Dylan - Lay lady lay

Den 9 april 1969 släppte Bob Dylan albumet Nashville skyline, som bl a innehåller Girl from the north country, Lay lady lay och I threw it all away.

Här ett liveklipp från 70-talet med Lay lady lay. På den tiden spelade han gitarr - idag står han mest bakom klaviaturen. Det var bättre förr.

torsdag 8 april 2010

Clash - London's burning

Den 8 april 1977 släppte The Clash sitt första album, som bl a innehåller White riot, London's burning, Janie Jones, Career opportunities och Police and thieves.

Clash var ett grymt bra rockband.

Här ett tidigt liveklipp med London's burning.

onsdag 7 april 2010

Johnny Diesel - Soul revival

1989 kom ett grymt bra rockalbum med Johnny Diesel & the Injectors. Därefter bytte sångaren Mark Lizzote stil och namn - han spelar sedan dess under namnet Diesel. Tyvärr blev aldrig musiken densamma.

Det finns dock några oförglömliga videoklipp på YouTube från tiden med Johnny Diesel, bl a Soul revival.

tisdag 6 april 2010

Elders - American wake

Den 6 april 2004 släppte The Elders sitt 3:e album, American wake. The Elders är ett band från Kansas City, som spelar irländsk musik.

Steve Phillips som spelar gitarr i The Elders var på 80- och 90-talet gitarrist i världens näst bästa band - The Rainmakers.

Här ett videoklipp med American wake.

måndag 5 april 2010

Ulf Lundell - Öppna landskap

Idag är det 28 år sedan Ulf Lundell släppte Kär och galen - ett av hans bästa album. Kär och galen innehåller nästan bara bra låtar, t ex Lycklig lycklig, Kär och galen, När jag kysser havet, Öppna landskap och I dina slutna rum.

Jag har sett Ulf Lundell live 14 gånger och den 21 juli är det dags igen - Kronovalls Slott utanför Tomelilla.

Här ett liveklipp från nyårsafton 1985 - Öppna landskap.

söndag 4 april 2010

Eldkvarn - Inget bra för mig själv

Idag är det 3 år sedan Eldkvarn släppte albumet Svart blogg. Det tillhör väl kanske inte Eldkvarns bästa, men det finns några höjdpunkter.

En av de bästa låtarna är Inget bra för mig själv. Jag såg Eldkvarn live förra fredagen i Västervik och då gjorde de en grym version av denna låt (betydligt bättre än klippet nedan). Carla Jonsson är en jäkel på elgitarr.

lördag 3 april 2010

D.A.D. - Call of the wild

De senaste dagarna har jag lyssnat nästan konstant på Danmarks bästa rockband - D.A.D. Jag har lyssnat igenom The overmuch box (dvs alla studioalbum av D.A.D. plus lite till - 12 CD-skivor). Massor av lysande rock'n'roll.

I juni ska jag äntligen se D.A.D. live igen - på Sweden Rock Festival.

Här en tidig musikvideo till Call of the wild.

fredag 2 april 2010

Beat Farmers - Goldmine

Idag är det 4 år sedan Buddy Blue dog. Buddy var sångare/gitarrist i Beat Farmers, som var ett fantastiskt rockband, som dessutom hade ytterligare 2 sångare.

Beat Farmers radade upp den ena grymma rocklåten efter den andra, t ex Seven year blues, Gun sale at the curch, Lost weekend, Girl I almost married, California Kid, Bigger stones, Hollywood Hills, Lakeside trailor park, There she goes again och en grym cover av Springsteens Reason to believe.

Här ett liveklipp med Goldmine (det är Buddy Blue som sjunger).