söndag 9 maj 2010

Metallsvenskan i Örebro

Igår såg jag, Magnus och Camilla Metallsvenskan på Behrn Arena i Örebro. Det var fotboll på dagen och konsert på kvällen. Jag gav Magnus en biljett i 40-årspresent och givetvis kunde han inte få åka själv...

Det var en mycket kul dag där den enda störande faktorn var det kalla vädret. Metallsvenskan är en fotbollsturnering där lagen består av olika hårdrocksmusiker (samt en del musiktidningar m m). En del är riktigt duktiga på fotboll medan andra är... - Bullet.

Konferencierer var Orvar Säfström (Filmkrönikan) och Marika Eriksson (TV4-sporten).

Grupp A
Armageddon FF (Stockholm) Capitals (spelare från en rad olika band)
FC Glenn (Evergrey, In Flames m fl)
Sabaton (hela bandet spelade)
Bullet FC (hela bandet och diverse andra var på plan)
FC Metaltown (Blindside, Live Nation m fl)

Grupp B
BK Bandit (Bandit, Mustasch, Sonic Syndicate m fl)
Örebro United (Millencolin, Path of No Return, Martin Bengtsson m fl)
Close-Up Magazine (Close-Up Magazine, Jörgen Pettersson m fl)
Sweden Rock Magazine (Sweden Rock Magazine, Mats Rubarth m fl)
FC Suomi Perkele (Amorphis, Sturm und Drang m fl)

Matcherna var 10 minuter och alla mötte alla i gruppspelet. Man såg snabbt att vissa lag var betydligt bättre än andra. Största underhållningen var nog att se Bullet FC. Jag tror inte någon av dem spelat fotboll och frågan är om andra ens sett fotboll på TV. De spelade i sin vanliga hårdrocksutstyrsel och den hemliga sportdrycken bestod av rödvin. De lovade att skänka 1000 kr för varje mål de gjorde till Örebros hemlösa, men det visade sig bli ett ganska billigt löfte... Taktiken bakom "Järpen" gav dock utdelning vid ett tillfälle.

Störst publikstöd hade utan tvekan Sabaton (iförda hemska Leksandströjor).

Göteborgarna i FC Glenn gillade min Blåvitthalsduk, men råkade precis som Blåvitt i måndags ut för en riktigt domarskandal. FC Glenn gjorde ett solklart mål, men även denna gång tyckte domaren att bollen inte var inne. Jag börjar undra om Sveriges domarkår bildat någon slags konspiration mot alla Göteborgslag.

Det fanns en del överraskningar. Örebro United hade förstärkt laget med förre ungdomsproffset i Inter - Martin Bengtsson. Han har bl a skrivit boken "I skuggan av San Siro" som handlar om baksidan av fotbollen. Bengtssons tid i Italien slutade i bråk, drogmissbruk och självmordsförsök.

Sweden Rock Magazine hade förstärkt laget med förre Allsvenske spelaren Mats Rubarth (AIK), som numera spelar i hårdrocksbandet Casablanca. Konditionen var dock inte den bästa - även om Rubarth var bättre än de flesta fanns det en annan spelare som stod i en klass för sig själv.

Close-Up Magazine hade förstärkt laget med förre Allsvenske skyttekungen och landslagsspelaren Jörgen Pettersson. En kul detalj var att när Jörgen presenterades räknades de flesta av lagen han spelat i upp - utom Malmö FF (till Magnus stora förtret). Jörgen vräkte in mål ända fram till semifinalen då det smällde till i baksidan av låret och han kröp av planen. Det var dagens enda skada - och det är ju lite typiskt att det ska drabba en gammal fotbollsspelare.

Finalen stod mellan Örebro United och Close-Up Magazine och efter en jämn match vann Örebro med 1-0 efter mål av Millencolins Mathias Färm. Martin Bengtsson hade naturligtvis stor del i Örebros seger.

På kvällen var det dags för konsert på Conventum Arena - Smash Into Pieces, Raised Fist, Sabaton och Twisted Sister.

1 kommentar:

Mats sa...

Som IFK Göteborg brukade kallas "Konsumkassarna" för att de var Blåvitt fotbollslag. Typ fotbollslaget fotbollslaget i det blåvita sortimentet.