lördag 29 augusti 2009

Dagens låt - Another town

Den 29 augusti 2000 såg jag, Johan och Kristina en konsert med Steve Earle & The Dukes på ett utsålt KB i Malmö. Jag har sett Steve Earle live 5 gånger och detta är en av de bästa konserterna.

The Dukes bestod av Steve Earle, Eric "Roscoe" Ambel, Kelley Looney och Will Rigby. Roscoe var på 80-talet gitarrist/sångare i The Del-Lords, som var ett annat av mina favoritband.

Det var en lång och mycket bra konsert med över 30 låtar. De bästa var Another town, The Galway girl, Copperhead road, Guitar town, I feel alright, Hard-core troubadour, och Fearless heart.

Här ett videoklipp med Another town från samma turné.

fredag 28 augusti 2009

Dagens låt - You're still the one

Idag fyller Shania Twain 44 år. Första låten jag hörde med Shania Twain var You're still the one 1997 (kan ha varit videoklippet nedan). Hon var då fortfarande ganska okänd i Sverige, men det skulle snart ändra sig.

Jag gillar en hel del Shania Twain-låtar - främst från Come on over och The woman in me. Hon är dessutom en av de absolut vackraste kvinnor som finns.

torsdag 27 augusti 2009

Dagens låt - Cheap sunglasses

Den 27 augusti 1979 släppte ZZ Top albumet Degüello. Det tillhör väl inte deras bästa album, men den innehåller bl a Cheap sunglasses.

Jag, Mikael och Magnus såg ZZ Top live i Köpenhamn 1990 (Bryan Adams var förband). Det ösregnade hela konserten och fina Pogues-tröja blev förstörd av att skinnjackan färgade av sig. Vi missade sista flygbåten hem och fick halvsova i flygbåtsterminalen innan de började gå igen på morgonen.

Här ett videoklipp med Cheap sunglasses från 1980.

onsdag 26 augusti 2009

Dagens låt - Shelter

Igår blev jag lite förvånad när jag helt plötsligt på TV fick höra en gammal Lone Justice-låt. Det visade sig att Shelter tydligen användes som signaturmelodi för någon film som just slutat.

Lone Justice med Maria McKee i spetsen var ett av många bra band jag lyssnat på sedan mitten av 80-talet. För ett par veckor sedan var Maria McKee i Sverige och spelade i Göteborg, Malmö och metropolen Rörum på Österlen. Jag missade dessa spelningar, men har sett Maria McKee live 2 gånger tidigare.

Gitarristen Shayne Fontayne gjorde en turné med Bruce Springsteen 1992-93 (från tiden då The E Street Band var vilande).

Här ett mycket bra videoklipp med Lone Justice och Shelter från 1987.

tisdag 25 augusti 2009

Dagens låt - The number of the beast

Den 25 augusti 1992 såg jag och Markus en konsert med Iron Maiden i Valbyhallen i Köpenhamn. Det var första gången jag såg Maiden live - jag såg dem även förra året på Ullevi.

Man ser en del märkliga kläder på rockkonserter, men frågan är om inte de 3 tyskarna iklädda endast brynjor och läder denna kväll tar priset - speciellt BH-brynjan...

Hur som helst var det en bra konsert på Bruce Dickinsons avskedsturné - han skulle dock återvända till Iron Maiden några år senare.

Några av höjdarlåtarna denna kväll var Run to the hills, The number of the beast, Afraid to shoot at strangers, Fear of the dark och Bring your daughter to the slaughter.

Här ett videoklipp från samma turné (Donington) med The number of the beast.

måndag 24 augusti 2009

Dagens låt - Kom

Idag är det exakt 10 år sedan Lars Winnerbäck släppte albumet Kom, som jag tycker är ett av hans absolut bästa.

Kom innehåller förutom titellåten bl a även Kom ihåg mig, Hugger i sten och I Stockholm.

Här ett videoklipp med Kom ihåg mig från Linköping 2007.

lördag 22 augusti 2009

Dagens låt - Kriget med mig själv

Den 22 augusti 1987 såg jag Imperiet live i Åhusparken. Det var den första (och bästa) konserten jag sett live med Imperiet.

Imperiet var ett av mina svenska favoritband på 80-talet - även om Thåströms tidigare band Ebba Grön var ännu bättre.

Här ett videoklipp med låten Kriget med mig själv (några år tidigare).

onsdag 19 augusti 2009

Dagens låt - Isn't it enough

Danny Wilde släppte flera bra rockalbum i slutet av 80-talet. Senare blev han ena halvan av The Rembrandts, som är mest kända för titellåten till TV-serien Vänner.

Här en av Danny Wildes bästa låtar - Isn't it enough.

tisdag 18 augusti 2009

Dagens låt - Hoo dee hoo

Rainmakers är efter Bruce Springsteen det bästa band som någonsin funnits. Thanks Bob, Steve, Pat and Rich for all the great music.

Jag och Mikael såg Rainmakers live på Nya Vågen i Göteborg 1989. En lysande konsert.

I somras beställde jag en Almanac på DVD, som innehåller massor av bra liveklipp och musikvideos.

Jag har förresten döpt min blogg från en textrad från Rainmakers låt Shiny shiny.

måndag 17 augusti 2009

Dagens låt - Tusen dagar härifrån

Perssons Pack är ett av Sveriges bästa band. Jag har sett Packet live 1 gång och Per Persson live ytterligare 1 gång. Tyvärr är det sällan de spelar live inom hyfsat avstånd så chanserna blir inte så många.

Häromdagen beställde jag 2 T-shirts och 1 mössa från Perssons Packs hemsida.

Perssons Pack släppte i år albumet Öster om heden, som var det första sedan 1996. Det var precis lika bra som då.

En av de mest kända låtarna Perssons Pack gjort är Tusen dagar härifrån (tillsammans med Jakob Hellman).

söndag 16 augusti 2009

Dagens låt - Cappuccino Rosie

Jason & The Scorchers är ett av världens absolut bästa band. Jag har sett 3 lysande konserter med dem, den senaste förra året i Köpenhamn.

Jason & The Scorchers har spelat in sitt första studioalbum sedan 1996, men den kommer inte ut förrän i höst. Förhoppningsvis följs den av en turné som också tar dem till Sverige.

Cappuccino Rosie är en av många kanonlåtar på Clear impetuous morning från 1996. Denna inspelning kommer dock från live-plattan Midnight roads & stages seen.

lördag 15 augusti 2009

Dagens låt - Throw me a curve

Jag har alltid gillat Go-Go's och även dess sångerska Belinda Carlisle solo. Jag blev ändå förvånad när jag köpte albumet God bless the Go-Go's 2001. Detta var ett album betydligt rockigare än vad de någonsin gjort tidigare - och bättre.

Bland många bra låtar på detta album finns La la land, Unforgiven och Throw me a curve.

Samma år gjorde Go-Go's en konsert i Central Park i New York som senare släpptes på DVD. Förutom ett antal bra Go-Go's-låtar finns också en mycket bra cover av Ramones I wanna be sedated.



fredag 14 augusti 2009

Dagens låt - I can't make it alone

Ikväll spelar Maria McKee på Kulla i Rörum på Österlen. Jag hade gärna varit där, men det får bli en annan gång. Häromdagen spelade hon i Göteborg och i helgen spelar hon även på Malmöfestivalen.

Jag har sett Maria McKee live 2 gånger och det har varit mycket bra konserter.

Jag hörde först Maria McKee när hon ledde Lone Justice under 80-talet. Lone Justice var ett lysande rockband. Annars är Maria förstås mest känd för en av de bästa ballader som gjorts - Show me heaven. Denna låt spelar hon av någon märklig anledning nästan aldrig live (förra året spelade hon den för första gången på 18 år).

Här en låt från McKee:s bästa album You've got to sin to get saved - I can't make it alone.

onsdag 12 augusti 2009

Dagens låt - Like lovers do

Den 12 augusti 1987 åkte jag och några kompisar till Christinehofs Slott utanför Tomelilla för att se Rock runt riket, som bestod av Eva Dahlgren, Ratata, Orup och Roxette.

Ratata och Orup var dåliga, Eva Dahlgren hyfsat bra, men klart bäst under kvällen var Roxette. Jag har aldrig varit något stort fan av Per Gessle, men Marie Fredriksson har en riktigt bra rockröst.

Ett par av de bästa låtarna under kvällen var Soul deep och Like lovers do - den senare nedan från Badrock samma år

lördag 8 augusti 2009

Dagens låt - Odyssevs

Idag har jag lyssnat/sett på den nya boxen Olympiska nätter med Björn Afzelius & Mikael Wiehe. Kul att se att DVD:n var inspelad på Christinehof utanför Tomelilla. Tyvärr var jag inte på konserten (jag gissar att detta var under tiden jag låg i lumpen).

En DVD jag skulle vilja se släppas med Björn Afzelius & Globetrotters är Grande finale från 1985.

Björn Afzelius har under alla år varit en av mina största svenska favoritmusiker (ja, trots att han var socialist). I år är det 10 år sedan han dog.

Jag såg Björn Afzelius live 4 gånger och tillsammans med Hoola Bandoola Band ytterligare 2 gånger live.

Afzelius har gjort mängder med bra låtar, t ex DSB-blues, En kungens man, Europa, Evelina, Ikaros, Medan bomberna faller, Nattlig visit, Odyssevs, Svarta gänget, The American way och Under Sions kalla stjärna.

Här är Odyssevs live på Hovdala Slott 1987 (missa inte "ett djävulskt svårt gitarrsolo" efter ca 2 minuter...)

torsdag 6 augusti 2009

Ny låt med Fogerty & Springsteen

Jag har nyss lyssnat på en ny låt med John Fogerty och Bruce Springsteen, som finns med på John Fogertys kommande album som släpps den 1 september. Dessa legendarer gjorde några konserter tillsammans i presidentvalet för Barack Obama, men det är första gången de spelat in en låt tillsammans.

Lite väl mycket countrystuk för min smak, men jag ser ändå fram emot ett nytt Fogerty-album.

Lyssna på When will I be loved här

Dagens låt - Bibel

Den 6 augusti 1988 såg jag Imperiet i Åhusparken. Det var andra gången jag såg Imperiet live - och den sista. Konserten var bra även om jag nu hunnit glömma det mesta...

Imperiet bestod vid detta laget av Joakim Thåström, Christian Falk och Fred Asp. Dessutom hade de hjälp av Peter Puders.

En av de bästa låtarna under kvällen var Bibel.

onsdag 5 augusti 2009

Ulf Lundell i Borgholm


Ikväll såg jag, Johan och Jonas konserten med Ulf Lundell i Borgholms Slottsruin.

Detta var min 14:e konsert med Ulf Lundell och den var betydligt bättre än Karlshamn för 3 veckor sedan. Denna konsert var 45 minuter längre - och skillnaden var egentligen denna tid. Det var 45 extra minuter av kanonbra Lundell-låtar.

Första delen av konserten är fortfarande inte så himla bra, men därefter är det precis lika bra som Ulf Lundell alltid varit. Jag gillar trummisen Andreas Dahlbäck, som liknar Johan Glans (i varje fall på långt håll), men har en trumstil som nästan exakt ser ut som Max Weinbergs (The E Street Band).

Kvällens höjdpunkter var Folket bygger landet, Den vassa eggen samt dessa 6 låtar som kom i rad direkt före extranumren: Chans - Förlorad värld - 67 67 - Öppen bil, öppen väg - Öppna landskap - Gå ut och var glad.

Jag är fortfarande skeptisk till årets version av Hon gör mej galen (första halvan), men det är ändå en grymt bra låt.

Låtar som spelades (alla)
1. Omaha
2. Rött (se videoklipp nedan)
3. Glans
4. Butiken
5. Hitza hitz
6. Folket bygger landet
7. Spike
8. Danielas hus
9. Kapten Kidd
10. Top hat
11. Den vassa eggen
12. Skaka på dom
13. Chans (se videoklipp nedan)
14. Förlorad värld
15. 67 67
16. Öppen bil, öppen väg
17. Öppna landskap
18. Gå ut och var glad
19. Hon gör mig galen
20. Ryggen fri
21. Gott att leva
22. Baby om morgonen
23. Rått och romantiskt

Band
Ulf Lundell (Sång, gitarr, munspel)
Janne Bark (Gitarr)
Andreas Dahlbäck (Trummor)
Jens Frithiof (Gitarr)
Christer Karlsson (Klaviatur)
Marcus Olsson (Klaviatur, piano & saxofon)
Josef Zachrisson (Bas)

Videoklipp med Rött



Videoklipp med Chans

lördag 1 augusti 2009

U2 i Göteborg


Jag såg ikväll U2 på Nya Ullevi i Göteborg. Det var en fruktansvärt bra show, men låtvalen var betydligt bättre 2005.

När man kommer in på Nya Ullevi möts man av den märkligaste scen jag någonsin sett. Förbandet Snow Patrol är faktiskt inte alls dåliga och får igång publiken riktigt ordentlig. Sådan allsång har jag aldrig hört med ett förband...

U2:s konsert börjar dock riktigt svagt och det är först med 5:e - den lysande Beautiful day, det drar igång på allvar. Därefter följer direkt New Year's Day och en helt fenomenal I still haven't found what I'm looking for (allsången är mäktig).

Sedan följer tyvärr åter några ganska dåliga låtar innan det blir riktigt ös igen med City of blinding lights och Vertigo. Därefter följer U2:s två bästa låtar - Sunday bloody Sunday och Pride (in the name of love). Det fortsätter mycket bra fram tills extranumren.

Av dessa 3 är det dock bara With or without you jag gillar.

Det är en ganska märklig konsert att uppleva. Inramningen och showen är helt suverän, men när det gäller låtvalet så pendlar det mellan oerhört bra låtar till riktigt usla. Jag såg U2 live även 2005 och då var låtvalen betydligt bättre - vilket naturligtvis också gjorde en bättre konsert.

I Aftonbladet efteråt kunde man bl a läsa att en av bandmedlemmarna i U2 (framgår ej vem) tydligen liksom jag är IFK Göteborg-supporter och fick en matchtröja med sig hem...

Låtar som spelades (alla)
1. Breathe
2. No line on the horizon
3. Get on your boots
4. Magnificent
5. Beautiful day
6. New year’s day
7. I still haven’t found what I’m looking for
8. Stay (faraway, so close)
9. Unknown caller
10. Electrical storm
11. City of blinding lights
12. Vertigo (se videoklipp nedan)
13. I’ll go crazy if I don’t go crazy tonight
14. Sunday bloody Sunday
15. Pride (in the name of love) / MLK (se videoklipp nedan)
16. Walk on
17. Where the streets have no name
18. One
19. Ultra violet (light my way)
20. With or without you
21. Moment of surrender

U2
Bono (Sång & gitarr)
The Edge (Gitarr, klaviatur & kör)
Adam Clayton (Bas & kör)
Larry Mullen Jr (Trummor & kör)

Videoklipp med Vertigo



Videoklipp med Pride (in the name of love) / MLK

Dagens låt - Letar efter nån som kan spela gitarr

Idag för 16 år sedan såg jag Visor och Rosor på Christenofs Slott utanför Tomelilla. Artisterna var för året Björn Afzelius, Mikael Wiehe och Tekla.

Bäst var förstås Björn Afzelius, men även Tekla var mycket bra med sina vackra skånska röst. Några av Teklas låtar under kvällen var Jag måste gå nu, Jag vill ha barn med dig och Vill aldrig bli stor.

Tekla släppte 2 mycket bra album på svenska och sedan några på engelska som inte alls var lika bra. Tyvärr finns inte så många videoklipp med Tekla på YouTube, men en av hennes bra låtar finns med - Letar efter nån som kan spela gitarr.