tisdag 31 mars 2009

Dagens låt - Snakedance

Eftersom jag jobbade hela kvällen igår (igen) har jag en timmes sovmorgon idag. Då passar jag på att ladda ner fler konserter med Rainmakers och dess sångare Bob Walkenhorst.

Rainmakers är efter Springsteen mitt största favoritband och jag såg dem live i Göteborg 1989.

Här kommer en lysande låt - Snakedance.

söndag 29 mars 2009

Dagens låt - The myth of love

Idag kollade jag in Dan Bairds nya hemsida och upptäckte att han skulle spela tillsammans med Homemade Sin på Sweden Rock Festival i Norje den 4 juni. Så jäkla typiskt när jag själv ska se Bruce Springsteen i Stockholm samma dag. Jag hoppas dock att Magnus och Camilla får se en bra spelning på Sweden Rock.

Förhoppningsvis lägger Baird till några speldatum i Sverige eller Danmark. De var grymt bra i Norrköping förra året.

Dan Baird var tidigare sångare/gitarrist i Georgia Satellites, som jag sett 2 gånger. Här är Georgia Satellites med The myth of love.

lördag 28 mars 2009

Dagens låt - Born to run

Häromdagen körde Bruce Springsteen & The E Street Band sin första repetitionsshow inför årets turné. Det är bara drygt 2 månader innan jag åter får se världens bästa rockband i Sverige igen.

Här kommer en av världens bästa låtar - Born to run.

fredag 27 mars 2009

Dagens låt - Death or glory

Jesse Malin är en ganska ny "bekantskap" för mig. Jag började lyssna lite på honom när han gjorde en låt med Springsteen för några år sedan. En av hans bästa är en cover av The Clash "Death or glory".

måndag 23 mars 2009

Dagens låt - Damn, I wish I was your lover

Nu en låt av den vackra Sophie B Hawkins, som skickade mig en hälsning på MySpace häromdagen. Nedan följer en av hennes bästa låtar - Damn, I wish I was your lover.

Jag och en höggravid Felicia såg Sophie B Hawkins på KB i Malmö 1995. En mycket bra konsert.

söndag 22 mars 2009

Dagens låt - Goda vänner

Traste Lindéns Kvintett var ett kul band som gjorde en hel del bra låtar för 15-20 år sedan. Nu var det länge sedan man hörde av dem, men efter att Perssons Packs comeback så kan man alltid hoppas (Per Persson ju ett tag med i Trastes).

Här ett klipp från Roskilde - Goda vänner. Det är väl det här som kallas unplugged...

torsdag 19 mars 2009

Dagens låt - 68 guns

Så går det vidare till Wales. The Alarm är utan tvekan det bästa band som kommit från Wales och de gjorde massor av bra musik under 80- och början av 90-talet. Därefter splittrades bandet, för att sedan återuppstå i ny tappning (endast Mike Peters finns kvar från originalsättningen) några år in på 2000-talet.

Tyvärr har jag aldrig sett Alarm live, men jag får kanske åka till den årliga sammankomsten "The gathering" någon gång. Om en månad ska vi i alla fall ha en Alarm-fest hemma hos mig (massor av öl och bara Alarm-musik hela kvällen). Måste beställa senaste albumet "Guerilla tactics" inför denna kväll.

Här följer en av deras bästa låtar - 68 guns.

onsdag 18 mars 2009

Dagens låt - Loch Lomond

Från Irland igår till Skottland idag. Runrig är ett skotsk band som gjort många bra album under mer än 20 år. Allra bäst är dock en traditionell låt - Loch Lomond (speciellt live med en publik som i videon nedan).

Jag har aldrig sett Runrig live, men kanske jag åker till Danmark i sommar där de gör flera spelningar.

tisdag 17 mars 2009

Dagens låt - Sally MacLennane

Idag är det St Patrick's day och det måste ju åtminstone firas med lite Irländsk musik.

Pogues har alltid varit mina största Irländska favoriter och jag har sett dem live 3 gånger. Det är en gåta att Shane MacGowan fortfarande lever efter det liv han levt, men Pogues gör fortfarande lite spelningar då och då.

Här en låt från fornstora dagar - Sally MacLennane.

fredag 13 mars 2009

U2 på Ullevi

Efter nästan 4 timmars köande på Ticnets hemsida har jag nu lyckats köpa biljett till U2:s konsert på Ullevi i Göteborg den 1 augusti.

Jag hoppas den blir lika bra som 2005 för den var helt lysande.

torsdag 12 mars 2009

Milde himmel - Nytt album från Tommy Conwell

Nu svävar jag på moln. Först kom Perssons Pack med sitt första album sedan 1995 och nyss upptäckte jag att Tommy Conwell & The Young Rumblers erbjuder ett tidigare outgivet album för nedladdning. Gissa om jag var snabb - det förra kom 1990. Jag har bara hunnit lyssna på 3 låtar, men de är suveränt bra. Lysande rock'n'roll.

I mars 1989 var jag på en av de bästa konserter jag någonsin sett. Jag, Mikael och Magnus såg Tommy Conwell & The Young Rumblers på Mejeriet i Lund. I publiken fanns förutom oss även bl a Nisse Hellberg, Sticky Bomb, Karl Kanga och Jakob Hellman.

Olle Berggren skrev efter konserten i Kvällsposten ”Rock´n´roll för grabbar som kör Amazon, dricker pilsner, spelar luftgitarr alternativt ishockeyspel. Inget för posörer och Phil Collins-fans.”

Här ett gammalt klipp - Here I come

onsdag 11 mars 2009

Perssons Pack är tillbaka

De senaste 10 dagarna har jag lyssnat på Perssons Packs nya album "Öster om heden" varje morgon före jag gått till jobbet. Det har varit en lång längtan - förra albumet kom 1995...

Öster om heden är dock precis så bra man bara vågade hoppas på. Det är Perssons Pack i samma stil som tidigare. De flesta låtarna är riktigt bra, men allra bäst är "Sångare utan orsak", "När du är ung", "Bortom månen och mars" och "Ikväll tar vi över stan".

tisdag 10 mars 2009

Dagens låt - Desire

På fredag släpps biljetterna till konserten med U2 på Ullevi i Göteborg i sommar. Jag ska göra mitt bästa för att få tag på biljetter. Jag såg U2 på Ullevi 2005 och det var en suverän spelning.

Här ett klipp från Rattle and hum - Desire.

måndag 9 mars 2009

Dagens låt - She's got baggage

John Fogerty (och Creedence) har alltid varit en favorit och jag har sett Fogerty live 2 gånger. Första gången var en suverän konsert 1997 och andra gången 2005, även den bra. Båda konserterna var i Baltiska Hallen i Malmö.

Jag har faktiskt även sett Creedence Clearwater Revisited 1996 i Karlshamn, som består av två av Fogertys gamla bandkompisar från CCR-tiden (men de är inte så goda vänner nu längre). De var faktiskt helt OK, men det blir ändå inte samma sak som originalet.

John Fogerty skrev massor av bra låtar under de ca 5 åren Creedence spelade och även de flesta av hans soloalbum har varit mycket bra. Tyvärr har detta blandats med många års intervaller av overksamhet (i varje fall på musikfronten).

En av mina Fogertyfavoriter på 2000-talet är She's got baggage, som följer här

söndag 8 mars 2009

Dagens låt - Tuff match

Ulf Lundell är min kanske största svenska favorit och jag har sett 12 konserter med Lundell genom åren. Den första var med en nyfrälst Lundell i Idrottshallen i Kristianstad 1988 och den är den kanske sämsta. Efter det har det ofta blivit bättre och bättre.

De flesta konserterna har varit på Christinehof utanför Tomelilla, men det kanske bästa och i varje fall längsta var i Baltiska Hallen i Malmö 2002 (4,5 timmar lång).

Efter lång tvekan beställde jag i förra veckan mastodontboxen Under vulkanen med 14 CD och 2 DVD av tidigare outgivet material, singelbaksidor och annat. Den kostade 2000 kr när den kom ut, vilket är åt helsike för mycket att betala. Nu var dock priset nere i 800 kr, vilket också är mycket men i alla fall lite mer överkomligt. Den lär väl komma vilken dag som helst så då vet jag vad jag ska lyssna på de närmaste veckorna...

Uffe har gjort massor av bra låtar, men tyvärr finns inte så mycket på YouTube. Jag hittade dock en bra version av Tuff match från nyårsafton på Johanneshov 1985.

fredag 6 mars 2009

Dagens låt - Skuggor i skymningen

Dan Hylander & Raj Montana Band var en annan av mina stora svenska favoriter på 80-talet. Det finns hur många bra låtar som helst av Dan Hylander, men jag såg dem aldrig live.

Jag skulle dock få chansen 1997 och då passade jag på 2 gånger. Första gången i Hässleholm och någon vecka senare på Christinehof utanför Tomelilla. Det var 2 riktigt bra konserter med massor av bra låtar - t ex Farväl till Katalonien, 21/3, Vykort vykort, Svart kaffe, I hemlighet och Skuggor i skymningen.

Sommaren 2007 såg jag Dan Hylander på Larmtorget i Kalmar, men då var det utan Raj Montana Band och det var inte alls lika bra.

Raj Montana Band är ett i raden av många bra rockband/artister från Skåne - Wilmer X, Sinners, Kal P Dal, Hoola Bandoola Band, Karl Kanga, Hardliners, Joddla Med Siv, Åtta Bier Ti Min Far osv.

Här följer ett videoklipp med Skuggor i skymningen från ANC-galan 1985.

torsdag 5 mars 2009

Dagens låt - I fought the law

Idag har jag besökt Polisen i Kalmar. Så vad kan passa bättre som dagens låt än I fought the law med Clash...

Jag tycker Clash är det klart bästa punkband som funnits, även om det fanns flera andra bra också. London calling är en fantastiskt bra album (den klassiska bilden på omslaget har jag som inramad affisch hemma på väggen), men min favoritlåt är ändå just I fought the law.

Sista spelningarna

Läste nyss att Michael Jackson skulle göra sina sista spelningar någonsin. Jaha, det trodde jag han gjort för länge sen...

onsdag 4 mars 2009

Dagens låt - The radio saved my life tonight

Bon Jovi är ett mycket bra rockband som jag tyvärr ännu aldrig sett live. De står högt upp på den önskelistan.

Deras 3 album i slutet av 80- och början av 90-talet, "Slippery when wet", "New Jersey" och "Keep the faith" innehåller nästan inte en enda dålig låt.

För några år sedan släppte Bon Jovi en box med outgivet material, med den modesta titeln "100.000.000 million Bon Jovi fan's can't be wrong". Boxen innehåller tidigare outgivna låtar, singelbaksidor o dyl. Det finns ett antal låtar som är grymt bra.

Den allra bästa låten på denna box är den ganska okända "The radio saved my life tonight". Bon Jovi-rock när den är som bäst.