torsdag 26 februari 2009

Dagens låt - Cuts like a knife

Bryan Adams har gjort massor av bra rocklåtar och en av de bästa är Cuts like a knife. Nedan följer ett klipp med denna låt från Live Aid 1985 (i Philadelphia).

Jag har sett Bryan Adams live 2 gånger. Första gången var när han var förband åt ZZ Top på Parken i Köpenhamn 1991. Andra gången var på min födelsedag 2007 på Christinehof i Skåne. Båda konserterna har varit riktigt bra, även om den första var lite bättre.

onsdag 25 februari 2009

Dagens låt - Packets paradmarsch

I dagarna släpper äntligen Perssons Pack åter ett nytt album (det är 14 år sedan förra gången). Packet har alltid varit ett av mina absoluta svenska favoritband.

Jag såg dem live i början av 90-talet och hoppas att det blir lite fler livespelningar framöver.

Här med Packets paradmarsch (inspelad 2008).

fredag 13 februari 2009

Dagens låt - Europa

Björn Afzelius var fram till sin död en av mina stora svenska favoriter (då menar jag förstås hans musik och inte hans politiska åsikter). Han var en riktigt bra liveartist, men stor humor. Jag hade förmånen att se honom 4 gånger live solo samt 2 gånger live tillsammans med Hoola Bandoola Band.

Här är ett videoklipp med en av hans absolut bästa låtar från ANC-galan 1985 - Europa.

onsdag 11 februari 2009

Dagens låt - Another guitar

De senaste dagarna har jag fått några nya vänner på Facebook, däribland Steve Phillips och Pat Tomek från mitt största favoritband (efter Bruce Springsteen) - The Rainmakers.

Steve skickade en hälsning och skrev att hans nya band, The Elders, spelar på en festival i Tyskland i sommar. Det är dock tveksamt om jag kan åka på denna.

Här ett videoklipp med The Rainmakers - Another guitar.

måndag 9 februari 2009

Dagens låt - Mental istid

Denna låt tillägnas socialdemokraterna i Emmaboda och deras bisarra syn på yttrandefrihet och demokrati. Ebba Grön med Mental istid.



Anonyma kommentarer publiceras inte.

söndag 8 februari 2009

Dagens låt - I am a patriot

Little Steven (alias Steve van Zandt/Miami Steve)är inte bara en lysande gitarrist i The E Street Band, utan har även släppt flera mycket bra soloalbum. Dessutom är han en strålande låtskrivare och producent (som bl a skrivit/producerat något av det bästa åt Southside Johnny och Lone Justice).

Jag har aldrig sett Little Steven solo live, men däremot många gånger tillsammans med Bruce Springsteen & The E Street Band.

Hans egna låtar är ibland mycket politiska. Här följer en av dessa - I am a patriot.

lördag 7 februari 2009

Dagens låt - Rain on the scarecrow

John Mellencamp har varit en av mina största favoriter ända sedan första gången jag hörde honom i början av 80-talet. Alla hans album från 80- och början av 90-talet var skitbra (sedan dess har det dock varit betydligt sämre). Många av hans låtar är bland det bästa jag hört, t ex "Rain on the scarecrow", "R.O.C.K. in the USA", "Authority song", "Hurts so good", "Pink houses", "Rumbleseat", "Hotdogs and hamburgers", "Check it out" osv.

Jag såg en riktig kanonkonsert med Mellencamp 1992 i Köpenhamn.

Mellencamps absolut bästa album är Scarecrow från 1985. Därifrån kommer denna låt - Rain on the scarecrow.

fredag 6 februari 2009

Dagens låt - Tojo

När jag började jobba för Moderata Ungdomsförbundet 1993 hade jag en chef som var ett stort fan av det Australiska bandet Hoodoo Gurus. Tack vare honom började jag lyssna på dem och såg dem även live på KB i Malmö något år senare (har fortfarande kvar affischen jag snodde från en pelare efter konserten).

Sedan dess har jag köpt i stort sett alla Hoodoo Gurus album och tycker de är ett riktigt bra rockband. Här är en video med låten Tojo.

onsdag 4 februari 2009

Dagens låt - I found love

I mitten av 80-talet kom ett nytt band, med en sångerska/låtskriverska som skrev den ena höjdarlåten efter den andra. En låt skrevs av Tom Petty och ett antal med Little Steven.

Lone Justice släppte bara 2 album (vilka är grymt bra), varefter sångerskan Maria McKee blev framgångsrik soloartist och bl a sjöng monsterhiten "Show me heaven" (som hon sedan inte spelade live på 18 år, förrän 2008). Visserligen släppte Lone Justice även 1 liveskiva och 2 samlingsalbum, men det kunde blivit så mycket mer.

Maria McKees första 2 soloalbum var fortfarande riktigt bra, men sedan har det tyvärr blivit sämre för varje gång (i alla fall inte om man gillar hennes rockmusik). Hon gör dock fortfarande riktigt bra livespelningar. Jag har sett Maria McKee live 2 gånger - 1993 på Mejeriet i Lund och 10 år senare på KB i Malmö (där hon gjorde en kanonversion av Springsteenlåten Candy's room).

Här är en av Lone Justice bästa låtar (skriven av Maria McKee och Little Steven) - I found love.

måndag 2 februari 2009

Dagens låt - The whole world lost it's head

Jag vet att det kanske inte är den musik jag oftast lyssnar på, men jag har alltid tyckt att The Go-Go's har varit ett ganska bra band. Detsamma gäller Belinda Carlisle solo. Dessutom måste Belinda vara en av de absolut snyggaste sångerskorna genom rockhistorien.

Albumet Unforgiven är betydligt rockigare än allt annat Go-Go's har gjort och även denna låten som är hämtad från ett framträdande i David Lettermans The Tonight Show från 1994.

Än så länge har jag aldrig sett Go-Go's live, men jag har en kanonbra DVD med dem från 2001 (de avslutar med en suverän version av Ramones-låten I wanna be sedated).

Här kommer en av Go-Go's bästa - The whole world lost it's head. Med tanke på låttiteln är det förmodligen med flit som man "kapat huvudena" på bandmedlemmarna under stora delar av videon, men det ser ändå lite märkligt ut.

söndag 1 februari 2009

Dagens låt - There she goes again

Har laddat ner en bootleg med Beat Farmers från 1987 som jag spelat hela morgonen. Ett av de bästa band jag aldrig fick se live.

Videoklippet nedan kommer från en konsert 1986 i Universal Studios, Los Angeles, vilken jag har nedladdad. Här är låten There she goes again.