lördag 31 januari 2009

Dagens låt - If I should fall from grace with god

Jag har precis sett en DVD, som handlade om olika Irländska band genom åren - Out of Ireland. En del dåligt, men väldigt mycket bra musik.

Ett av de bästa Irländska banden är naturligtvis The Pogues, som jag sett live 3 gånger. Här med låten If I should fall from grace with god.

onsdag 28 januari 2009

tisdag 27 januari 2009

Dagens låt - Workout

Här kommer ännu en höjdarlåt av Tommy Conwell & The Young Rumblers - Workout. Under denna låt hade Conwell för vana att ge sig ut bland publiken. Så var det när jag såg honom på Mejeriet i Lund 1989 och så är det i denna videon.

En klar förbättring

Visst blev man irriterade när systemet kraschade direkt hos Live Nations nya försäljningsbolag Eventim, när man släppte Springsteen-biljetterna igår. Det kom igång 55 minuter försenat, men sedan flöt det på utan några större problem. Man kunde köpa biljetter så sent som en bit in på kvällen och då kan man faktiskt inte klaga alltför mycket.

Bortser man från 55-minuterskraschen i början var allting mycket mycket bättre än det strul Ticnet har bjudit på de senaste åren (och de har också haft krascher ibland).

Problemen med svarta börshandeln finns kvar, men dels tror jag faktiskt den blir lite mindre (vi har t ex inte hört att det matats ut biljetter hos några ATG-ombud). Frågan är om det inte krävs någon form av lagstiftning för att komma till rätta med detta problem (Danmark är ett bra exempel).

måndag 26 januari 2009

Dagens låt - The promised land

En dag när man lyckats få tag på biljetter till 2 konserter med Bruce Springsteen & The E Street Band måste förgyllas med en Bruce-låt.

Vad kan passa bättre än - Mr, I ain't a boy, no I'm a man, and I believe in the promised land...

Nya konserter med Bruce i sommar

Live Nation och deras bokningsbolag Eventim hade rejäla problem i en timme, men sedan kom biljettsläppen till Bruce Springsteen & The E Street Bands båda konserter på Stockholms Stadion den 4-5 juni igång.

Och jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - jag har lyckats få tag på biljetter till båda konserterna (vilken tur regeringen har sänkt skatten så jag har råd).

Ingen höjdare, Bruce

Jag har lyssnat igenom Bruce Springsteens nya album "Working on a dream" under helgen (den släpps idag, men då jag hade beställt av CDON fick jag min redan i fredags).

Jag är en stor Springsteen-fanatiker, men detta är verkligen ingen höjdare. Det finns 2-3 bra låtar, men sedan är det en blandning av alldeles för lugna låtar och rena poplåtarna. Vad det sista är för idé Bruce fått för sig vet jag inte, men jag hoppas han överger den direkt.

Den låt som är mest rock är också den som är bäst - My lucky day.

fredag 23 januari 2009

Bruce Springstens nya ligger i CD-spelaren - My lucky day

Bruce Springsteen & The E Street Bands nya album "Working on a dream" låg i brevlådan när jag kom hem idag. Jag har bara hunnit med 3 låtar än så länge - en har varit bra och två sådär.

Bäst hittills - My lucky day.


onsdag 21 januari 2009

Dagens låt - My back pages

Bob Dylan har varit en favorit i 25 år. Jag har sett Dylan live 2 gånger. Första gången fick han sämsta betyg i tidningarna, men jag tyckte konserten var bra. Andra gången fick han lite bättre betyg.

Den 16 oktober 1992 firade Dylan 30 år som artist med en fantastisk show i Madison Square Garden i New York. Här fanns såväl stora världsartister, som mindre kända, för att hylla Dylan. Bland artisterna fanns förutom Bob Dylan även Roger McGuinn (The Byrds), Eric Clapton, Tom Petty, Neil Young, John Mellencamp, Chrissie Hynde (Pretenders), Ron Wood (Rolling Stones), George Harrison (Beatles), Lou Reed, Tracy Chapman, Johnny Cash och Eddie Vedder (Pearl Jam). Detta var också tillfället när en gråtande Sinead O'Connor lämnar scenen efter att ha blivit utbuad av publiken, men det är en annan historia. En av de bästa låtarna från denna konsert är My back pages.

Stanna hemma då

Såväl Anders Nunstedt (Expressen) som Markus Larsson (Aftonbladet) har skrivit artiklar på temat att det skulle vara för tidigt för Bruce Springsteen & The E Street Band att komma tillbaka till Sverige igen. Vad är detta för jäkla nonsens. Tycker de det är för tidigt är det väl bara att stanna hemma.

För min del ser jag mer än gärna Springsteenkonserter varje sommar (han kan få komma en gång i månaden om han vill).

tisdag 20 januari 2009

Ladda ner ny låt från Bruce Springsteen

En av låtarna från Bruce Springsteens kommande album "Working on a dream", Life itself finns nu och några dagar framåt för gratis nedladdning.

Det är 3:e låten jag hört från det kommande albumet. Bäst hittills är My lucky day.

Följ denna länk för att ladda ner Life itself.

Mott The Hoople återförenas

Mott The Hoople med sångaren Ian Hunter i spetsen var ganska stora i början av 70-talet. Jag läste nyss att de är på väg att återförenas - kul.

Deras klart mest kända låt är All the young dudes, men jag gillar den här bättre - Roll away the stone.


måndag 19 januari 2009

Dagens låt - Hard-core troubadour

Steve Earle är en artist som för det mesta är hur bra som helst, men ibland blandar med ren dynga (t ex de senaste 3 albumen han släppt). När han är som bäst och dessutom spelar med The Dukes är det ofta helt lysande.

Jag har sett Steve Earle live 5 gånger (2 solo och 3 med The Dukes) och alla utom den sista har varit kanonbra. Se länkarna i högerkolumnen för att läsa mer om dessa.

Här följer ett videoklipp inspelat i ett fängelse (ett av de krav som ställdes på Earle när han själv släpptes ut ur fängelse var just att han gjorde ett antal spelningar i olika fängelser). En av Steve Earles bästa låtar - Hard-core troubadour.

söndag 18 januari 2009

Dagens låt - Sunday bloody Sunday

Sommaren 2005 såg jag och Felicia U2 på Ullevi i Göteborg. Det var faktiskt första gången jag såg U2 trots att jag lyssnat mycket på dem i 25 år. Det var en helt lysande konsert - U2 är ett av de bästa liveband jag sett.

Jag lyssnade mycket på U2 under 80-talet, då de gjorde massor av bra låtar. Deras 90-tal tycker jag är ett enda långt mörker. På 2000-talet har de dock åter börjat göra riktigt bra låtar - inte minst på senaste albumet (som dock var 5 år sedan nu).

Här är är ett videoklipp inspelat i juni 1983 vid Red Rocks i Colorado - Sunday bloody Sunday.

lördag 17 januari 2009

Dagens låt - Time runs wild

1988 köpte jag 2 mycket bra skivor samma dag på Hasses Radio i Tomelilla. Den ena var Tornado av The Rainmakers, som är en av de absolut bästa skivor som någonsin kommit ut. Den andra war Any man's hunger av Danny Wilde, vilket också är en mycket bra skiva - den klart bästa Danny Wilde har släppt.

Danny Wilde har gjort 3 soloplattor, men är annars mest känd som ena halvan av The Rembrandts. Deras mest kända låt är I'll be there for you, ledmotivet från TV-serien Vänner.

Här är ett videoklipp med en av Danny Wildes bästa låtar - Time runs wild.

fredag 16 januari 2009

Dagens låt - Settle for love

Här kommer ett videoklipp med Joe Ely, som jag lyssnat på lite då och då under åren. Ofta är det för mycket country-stuk över hans låtar, men denna är riktigt bra - Settle for love.

torsdag 15 januari 2009

Dagens låt - Turnaround

I slutet av 80-talet och början av 90-talet fanns ett amerikanskt band som hette Stealin Horses, vilka släppte 2 bra album.

Sångerskan/låtskrivaren Kiya Heartwood släppte därefter ett soloalbum och bildade sedan ett nytt band - Wishing Chair, som regelbundet kommit med nya album. Dessa har dock aldrig gått att få tag på i Sverige.

För ett par månader sedan upptäckte jag en amerikansk site som sålde skivor av lite obskyra band, bl a hade man flera av Wishing Chairs album för gratis nedladdning. Problemet var att detta bara gällde om man bodde i USA. Som tur var pluggade Mladen i Seattle under hösten och han tankade ner 5 album med Wishing Chair och 1 med Joe D'Urso & Stone Caravan åt mig. Igår kom han förbi och gav mig dessa - tack Mladen.

Videoklippet nedan är med Stealin Horses - Turnaround.

onsdag 14 januari 2009

Dagens låt - It's been a long time

New Jersey är hem för många av världens bästa rockartister - Bruce Springsteen & The E Street Band, Little Steven och Bon Jovi för att nämna några. En lite mindre välkänd kompis till ovan nämnda är Southside Johnny.

I New Jersey är dock Southside Johnny & The Asbury Jukes allt annat än små. De blev t ex kända före just Springsteen. Miami Steve van Zandt (senare känd som Little Steven) har producerat flera av Southside Johnnys album och skrivit många av hans bästa låtar. En annan låtskrivare som bidragit med många bra låtar är Bruce Springsteen.

Jag och Maria har sett Southside Johnny 3 gånger på KB i Malmö (senast i oktober 2007). Det har varit 3 lysande konserter där publiken får önska var och varannan låt. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan de kommer tillbaka.

I videoklippet nedan spelar Southside Johnny & The Asbury Jukes tillsammans med Bruce Springsteen och Little Steven i låten It's been a long time.

tisdag 13 januari 2009

Dagens låt - Vild som Jerry Lee

Här kommer ett klipp från Sveriges kanske största rockhjältar - Perssons Pack. Jag och Masse såg Packet en blöt kväll på Grand i Kristianstad i början av 90-talet och det är en av de roligaste konserter jag varit på.

En kompis hade några år senare en tavla i sin lägenhet som bestod av Per Perssons 2 fimpar och hans plektrum...

Per Persson är en av Sveriges bästa låtskrivare och dessutom den coolaste rockartisten. Jag såg även Per Persson med band på Palace i Kalmar 2005 (bra konsert som baren och DJ:n gjorde sitt bästa för att förstöra).

Den första låt jag hörde med Perssons Pack är - Vild som Jerry Lee (här från Hultsfredsfestivalen 1990).

måndag 12 januari 2009

Dagens låt - Spirit of '76

The Alarm var enligt mig ett av världens bästa band på 80-talet (de turnerade bl a med U2). Alarm kommer från Wales och hade en hel del kända låtar (t ex The Stand, 68 guns, Blaze of glory, Spirit of '76, Where were you hiding when the storm broke och Absolute reality). Bandet splittrades i början av 90-talet, men återuppstod i ny skepnad 2004 (endast sångaren/gitarristen Mike Peters är med från ursprungsbandet, men övriga har gästat vid flera livespelningar). De har sedan dess släppt 3 nya studioalbum och 1 livealbum. Tyvärr har jag inte sett dem live (än så länge).

The Alarm har många bra låtar att välja emellan, men allra bäst är Spirit of '76.


söndag 11 januari 2009

Dagens låt - Battleship chains

Här kommer ett annat av mina favoritband - The Georgia Satellites. Jag har sett 2 konserter med Georgia Satellites och den första (på Mejeriet i Lund) är kanske den konserten som haft högst volym av alla jag har sett.

Videoklippet är Battleship chains vilket var den första låt jag hörde med Georgia Satellites. Rick Richards sjunger denna låt - annars sjöng Dan Baird de flesta låtar.

lördag 10 januari 2009

Dagens låt - White lies

Här kommer första videoklippet med ett annat av mina absoluta favoritband - Jason & The Scorchers.

Jag har sett 3 konserter med Jason & The Scorchers senast förra våren på Pumpehuset i Köpenhamn. Alla 3 har varit grymt bra och med ett ös få andra band lyckas med. Ett speciellt inslag i den senaste konserten var att bandet tog en liten paus mitt i konserten för att skriva autografer, låta sig fotograferas och snacka lite skit med publiken.

Sångaren Jason Ringenberg ägnar sig också åt att skriva barnlåtar vilka han framför under namnet Farmer Jason, men när det är Scorchers som gäller är det fullt ös. Dessutom har man en av världens bästa gitarrister i Warner E Hodges, som förra året även släppte sitt första solo-allbum.

Videoklippet nedan visar Jason & The Scorchers hos David Letterman med låten White lies.

fredag 9 januari 2009

Dagens låt - Long gone long

I november 1989 satte jag och Mikael oss i hans gamla Volvo för att åka till Göteborg och se The Rainmakers på Nya Vågen.

Enligt mig är The Rainmakers det bästa band som någonsin funnits vid sidan av Bruce Springsteen & The E Street Band. De var också ett riktigt bra liveband och konserten var skitbra.

Själva resan till och från Göteborg var dock lite speciell. Mikaels gamla Volvo hade en alldeles egen idé och hur man fördelar värme i en bil - all värmen kom på fötterna på den som satt i passagerarsätet medan resten av bilen var iskall. Detta var i november och det var ganska kallt ute. Det hade snöat rejält när vi lämnade Göteborg, men vi var hemma i Tomelilla igen klockan sex på morgonen (varför vi nu fick den korkade idén att köra hem direkt efter konserten istället för att övernatta). Sedan har vi problemen med att beställa Coca Cola och mannen som bara drack tequila till maten på Kinarestaurangen, men det får bli en annan gång.

Här är i alla fall The Rainmakers med låten Long gone long.

torsdag 8 januari 2009

Dagens låt - Minority

Green Day är ett band jag lyssnade mycket på i mitten av 90-talet. Av någon anledning tröttnade jag väl och lyssnade sedan knappt alls på dem under ett antal år. Därefter kom American idiot och sedan dess har jag tagit igen allt jag missat.

Här kommer Green Day med sin kanske bästa låt Minority.

Down with the moral majority...


onsdag 7 januari 2009

Dagens låt - Seven year blues

Så var det åter dags för en kanonlåt av The Beat Farmers från San Diego. Det finns inte många låtar som slår gitarrspelet i denna låt - Seven year blues.

tisdag 6 januari 2009

Dagens låt - It's after dark

1992 såg jag Danmarks bästa band - D.A.D. - på Christinehof utanför Tomelilla. De var av någon märklig anledning förband åt Status Quo, men det borde naturligtvis varit tvärtom. Det var i alla fall en riktigt bra konsert.

Här följer ett klipp från Roskildefestivalen 2005 - It's after dark.

måndag 5 januari 2009

Dagens låt - A good heart

Tillbaka i Kalmar igen efter ett par veckors semester i Skåne sitter jag och lyssnar på en av mina nya skivor. En live-skiva med Maria McKee inspelad ca 1993 (dvs på den tiden hon fortfarande gjorde riktigt bra musik).

Här är ett klipp från en låt hon skrev på 80-talet, men inte släppte själv förrän häromåret - A good heart.